Sara Baume citáty

irská, 1984

Citáty (13)

... duchové jsou jako Bůh: patří v věcem, které nejsou vidět, protože tam nejsou. Na rozdíl třeba od prachových roztočů: ty patří k věcem, které nejsou vidět, i když tam jsou. Vyšlapaná čára


"Nikdy bych si nepomyslel, že budu muset tolik couvat, abych si udržel přímý směr" (Jasno lepo podstín zhyna)


A stejně tě musím obdivovat, jak se chováš podle svého. Nechci z tebe udělat takovou tu hračku na baterky, která ťape a ňafá, když jí zmáčkneš knoflík. Neměl jsem ti říkat fuj. Neměl jsem žádné právo ti vnucovat svá lidská kritéria, když mně to, že jsem člověk, nikdy nic dobrého nepřineslo. (Jasno lepo podstín zhyna)


Brzy se v obchodech objeví bachraté oranžové dýně (...) a plastové masky na gumičku s dírama pro oči. Brzy nastane čas, kdy být pochmurný a strašidelný, podivný a zpotovřený je skoro přijatelné. (Jasno lepo podstín zhyna)


Já taky hltám. I když teď nikdy nehladovím, pamatuju hlad, a tak občas zoufale, bezmyšlenkovitě hltám, jako bych najednou moh sníst všechna ta pořádná jídla, která jsem nedostal v dětství. . (Jasno lepo podstín zhyna)


Jsem už starý na to, abych začínal znovu, a ještě moc mladý, než abych to vzdal.


Na zdi jsou svaté obrázky, bez výjimky. Kde nejsou svaté obrázky, tam jsou citáty z Bible, vytištěné velkým písmem: (...) VAŠE NEPRAVOSTI VÁS ODDĚLUJÍ OD VAŠEHO BOHA; VAŠE HŘÍCHY ZPŮSOBILY, ŽE SKRYL SVOU TVÁŘ A NESLYŠÍ. Jako kdyby Bůh poslouchal obličejem, jako sova. (Vyšlapaná čára)


Nějaké letadlo zmizelo. (...) hlasatelka říká, že „se postrádá“, jako by to byl pes, brýle nebo jedna rukavice, jako by se nakonec mohlo najít někde za gaučem nebo na nádraží ve ztrátách a nálezech. (Vyšlapaná čára)


Protože mi do hlavy nevidí musím se zvenku jevit dobře živená, klidná a veselá. Vyšlapaná čára


Už nejsme bytosti zaběhaných zvyků, ale bytosti neomezených možností.


V koupelně na zrcadle je žíhaný slimák. (...) Nechám ho, kde je. Předpokládám, že ví, proč se tam chtěl dostat, co si potřebuje na tom zrcadle zařídit. (Vyšlapaná čára)


Važte si lidí kolem sebe. Nenatřásejte po nich polštáře, dokud se vám večer šťastně nevrátí. (Vyšlapaná čára )


Za odlivu vidíme brodivé ptáky, jak ostrými zobáky rozrývají bahno a drancují podzemní civilizaci slaných organismů. A za přílivu vidíme dvojice kachen, vždycky v páru. Kachny jsou jako ponožky. Když máte jen jednu, tak něco nehraje. (Jasno lepo podstín zhyna)