Tim Anderson

Nové komentáře u autorových knih

Japonská kuchyně Japonská kuchyně

Kuchařka splňuje přesně to, co jsem od ní očekávala. Jednoduché suroviny a přesné postupy mne na vyzkoušení naladily, ingredience nakoupeny a experiment může začít!... celý text
kopeceli


Japonská kuchyně Japonská kuchyně

Párkrát jsem doma nadhodila, že mě na japonské kuchyni baví minimalismus z hlediska surovin a zároveň silný náboj z hlediska chuti. No a světe div se, za několik měsíců se mi objevila v rukou tahle kuchařka. Nejdřív jsem byla podezřívavá. Z úvodních stran se na mě smál mírně podsaditý Brit, žádný Japonec jakého bych očekávala. Jenže prvotní obavy mě rychle přešly. Z knihy na mě dýchla nejen láska k japonské kuchyni, ale i souznění se čtenářem, který má podle kuchařky vařit. Všechny recepty jsou představeny ve té nejjednodušší, ale zároveň funkční podobě. Žádné 48 hodinové přípravy dvou porcí. Prostě Japonsko s rozumem. V úvodu knihy se dozvíme proč se věnovat právě japonské kuchyni. Autor nám představí že jde dělat jednoduše, několik základních surovin, díky kterým získáte požadovanou chuť a základy stolování. Následuje kapitola svačinky - v tomto případě spíše, předkrmy/saláty/drobnosti pro osvěžení společného hodování. Následuje kapitola malá jídla. Tentokrát se jedná o pokrmy jako gyoza, smažené kuře nebo ryba. Prostě cokoliv, co stačí doplnit salátem, rýží a polévkou miso, abyste měli plnohodnotné japonské jídlo. Následuje sushi. Tentokrát bez speciálních podložek a přehnaného perfekcionalistu. Prostě pojďme si jen udělat sushi, které klidně celé spořádáme na posezení a ještě se u toho budeme bavit. No ano, právě přišel čas na velká jídla. Pokrmy, které vás uspokojí sami o sobě a ještě je můžete sdílet s přáteli. Jde samozřejmě o tempuru, celé ryby,hotpoty nebo pokrmy z jednoho hrnce. Následují základní omáčky a sladkou tečkou není nic jiného než dezerty. No a nakonec vše uzavírají nápoje. Popis jednotlivých receptů je tak povzbuzující, že byste nejraději uvařili celou kuchařku naráz. Opravdu, jestli můžu na Japonské kuchyni něco vyzdvihnout, pak je to milý, návodný autorův přístup. Jednotlivé recepty jsou popsané jasně a u většiny z nich je i fotografie. Co mě mrzí je absence seznamu receptů, což znesnadňuje přehlednost. Celkově knihu hodnotím jako podařenou. Autor dokáže čtenáře navnadit k vaření a o to u kuchařek jde ze všeho nejvíc. Hodí se hlavně pro začátečníky nebo pro ty, kteří jsou japonskou kuchyní zcela nepolíbení. Ačkoliv mi chybí seznam receptů, pozitiva převažují. Jdu se pustit do prvních pokusů a dám vědět, jak to dopadlo.... celý text
angloumene

Tim Anderson - knihy

2019  94%Japonská kuchyně

Žánry autora

Kuchařky

Štítky z knih

Japonsko kuchařky japonská kuchyně

Anderson je 0x v oblíbených.