Jane2016 Jane2016 komentáře u knih

☰ menu

Hora v moři Hora v moři Ray Nayler

Sci-fi není zrovna můj nejoblíbenější žánr a rozhodně byste u mě v knihovně moc sci-fi knih nenašli. Každopádně „Hora v moři“ mne natolik zaujala svou anotací, že jsem si řekla, že udělám výjimku a zkusím tomuto žánru dát druhou šanci.

A světe div se, jsem unešená. Inteligentní druh chobotnic mě okouzlil. Během popisování navazování kontaktu s tímto novým druhem jsem nestíhala otáčet stránky, tak moc mě čtení bavilo. Co se týče stylu, ve kterém je kniha napsaná, tak i ten mi sedl a měla jsem dočteno velmi rychle, vzhledem k tomu, že má kniha přes 400 stran.

Otázky spojené s nelidskou inteligencí Vám během čtení budou nekontrolovatelně proudit hlavou, ale není to nic nepříjemného, ba naopak. Pokud máte podobná témata rádi, avšak stejně jako já neholdujete tématu sci-fi, tak se vůbec nemusíte bát po knize sáhnout.

28.05.2024 4 z 5


Stručná historie věčného života Stručná historie věčného života Jaroslav Kalfař

Přiznám se, že když jsem si přečetla anotaci této knihy, mé nadšení se nedalo skrýt. Dystopický román z blízké budoucnosti, lék na nesmrtelnost, technokratická diktatura, to jsou přesně slova, která mě přesvědčila, že si danou knihu mám přečíst.

Jakmile jsem přečetla prvních pár stránek, věděla jsem, že tohle bude kniha přesně pro mě. Zalíbilo se mi, jak autor s lehkostí prolínal dějové linky.
Všechny postavy v knize mě něčím nadchly. Tereza a její schopnost zachránit každého za jakoukoli cenu, nesmířit se s osudem. Adéla, která se snažila napravit chyby minulosti. Roman, který bránil svou rodinu.

Myslím, že tato představa budoucnosti není nereálná. Vzhledem k tomu, jak se současný svět žene nezadržitelným tempem dopředu.

Konec knihy byl přesně takový, jaký jsem čekala, že bude. Každopádně jsem si jej moc užila.

Pokud uvažujete nad tím, že si knihu přečtete, tak neváhejte a zkuste ji. Věřím, že Vás příběh pohltí stejně jako mě.

28.05.2024 4 z 5


Poslední sbohem Poslední sbohem Tim Weaver

Tim Weaver byl pro mne před přečtením této knihy neznámý autor, jehož tvorbu jsem nikdy nečetla. Samozřejmě mi ale jeho jméno bylo povědomé, jelikož jeho knihy se v rámci čtenářské komunity hodně čtou a jsou i hojně chválené.

Proto, když jsem dostala možnost si tuto knihu přečíst byla jsem nadšená, že jeho tvorbu konečně poznám!

Celý děj je velmi propracovaný a zamotaný. Než jsem se pořádně do děje dostala, chvilku mi to trvalo. Každopádně po přečtením prvních pár kapitol jsem se začetla a otáčela jednu stránku za druhou. Napětí je dávkované přesně tak, aby udrželo čtenáře u čtení, a to mě neskutečně bavilo.

Nesmím zapomenout na Davida Rakera! Sympaťáka, kterého jsem si během čtení hned oblíbila a jež byl v celém příběhu třešničkou na dortu!

Tento příběh mne utvrdil v tom, že toto není poslední kniha, kterou od Tima Weavera čtu, ba naopak! Tohle bude ještě jízda!

25.05.2024 5 z 5


Noční dům Noční dům Jo Nesbø

V minulosti jsem přečetla nejednu detektivku od Jo Nesba. A vím, že jeho tvorba je kvalitní. Proto když jsem zjistila, že Nesbo přichází s novým žánrem, měla jsem trošku obavy, zda to bude ku prospěchu.

A bohužel, moje obavy se potvrdily. Začátek knihy byl pro mne dost zmatečný, ale pořád jsem příběhu dávala naději a doufala, že se to v průběhu zlepší. Ale nebylo tomu tak. Přišlo mi, že se Nesbo tentokrát snažil přiblížit Kingovi, ale moc se mu to nepovedlo. Králi hororu se dle mého názoru nemůže přiblížit nikdo, ani samotný Nesbo.

Chápu, že autora nemuselo bavit stále psát jen detektivní příběhy a chtěl zkusit nový žánr, každopádně tohle se moc nepovedlo a já knížku nemůžu hodnotit pozitivně.

Pokud přemýšlíte, že se pustíte do autorovi tvorby, zkuste starého dobrého Harryho Hola.

25.05.2024 2 z 5


Opravdové zločiny 3 Opravdové zločiny 3 Lucie Bechynková

Jelikož se řadím mezi hrdého zločinožrouta, co každou neděli napjatě poslouchá nový podcast holek, tak mi další vydání Opravdových zločinů nemohlo chybět v mé knihovničce.

Ačkoliv jsem většinu příběhů z knihy znala, tak jsem nadšená. Na Lucce Bechynkové je opravdu znát, jak se každou další knihou ve svém psaní zlepšuje, a to mě na její tvorbě neskutečně baví. Každý příběh jsem slupla jako malinu. Vždycky si říkám, že mi nová kniha od Lucky musí vydržet alespoň dva dny a stejně ji nakonec přečtu za jeden večer.
Kniha je doplněna fotografiemi, které nádherně dokreslují celý příběh. Pokud Vás zajímá true crime, tak se rozhodně nebojte po této knize (a vlastně všech od autorky) sáhnout. Protože si myslím, že nebudete litovat.

Za mě jeden velký palec nahoru a těším se, co nás čeká příště!

23.05.2024 5 z 5


Co dělají pocity v noci? Co dělají pocity v noci? Tina Oziewicz

Musím se přiznat, že tato kniha mě natolik uchvátila svou obálkou a anotací, že jsem úplně zapomněla na to, že nejsem cílová skupina. A víte co? Tohle je pro mě jako pro čtenářku nejlepší. Knihy, které si nás k sobě nějakým zvláštním způsobem přitáhnou a my se do nich pustíme jen na základě pocitu.

A příběh jsem si opravdu užila. Knížka je krásná, bezelstná a během čtení mi neutíkal úsměv z tváře. Měla jsem jej na obličeji prakticky celou dobu. Myslím, že děti všech věkových kategorií budou z této knihy nadšené. A já se k nim samozřejmě přidávám.

Pokud hledáte krásně ilustrovanou knihu, tak rozhodně zkuste tuto. Knížka Vás během okamžiku pohltí a zavede do světa emocí a pocitů. A bude to pořádná jízda!

21.05.2024 4 z 5


Anděl smrti Anděl smrti Robert Bryndza

Existuje autor, u kterého jste si jisti, že pokaždé, když přijde s novou knihou, tak bude skvělá? Že ani nemusíte číst anotaci? Stačí Vám vidět obálka a jméno autora a jednoduše víte? Tak tuto situaci já zažívám u Roberta Bryndzy.

A tato kniha nebyla výjimkou. Anděl Smrti se totiž pyšní nejen krásnou obálkou, ale také napínavým příběhem. Ten mne chytl od začátku a nepustil mne do samotného konce. Bryndza přesně ví, jak čtenáře udržet v napětí a dokáže vytvořit tak akční atmosféru, že nestíháte otáčet stránky.

Pokud Bryndzu neznáte, ale máte rádi detektivní příběhy, tak Vám jeho tvorbu doporučuji všemi deseti. A to nejen ty s inspektorkou Erikou Fosterovou, ale i s Kate Marshallovou!

Sečteno podtrženo, úžasné čtení. Těším se, s čím nás autor překvapí příště!

21.05.2024 4 z 5


Deník holky z lékárny 2 Deník holky z lékárny 2 Martina Lachnittová

Víte, jakou radost jsem měla, když jsem se dozvěděla, že Deník holky z lékárny bude mít pokračování? OBROVSKOU! Těšila jsem se jako malá holka! Už je to nějaký ten pátek, co jsem dočetla první díl, ale ještě dnes si pamatuju, jak jsem si čtení užila a jak mě celá kniha bavila.

A druhý díl je stejně skvělý jako díl první. Knížka je napěchovaná příběhy z lékárny. Přiznám se, že u většiny jsem se velmi pobavila. Lidé jsou schopni vymyslet neuvěřitelné věci a historky sepsané v této knize jsou toho důkazem. Obdivuju, jak jsou lékárnice schopny rozšifrovat požadavky, které po nich pacienti někdy vyžadují. „Chci takovou bílou mastičku v tubičce, v hranaté krabičce a myslím si, že byla bílá“!

Jsem strašně ráda, že vychází podobné knihy, které ukazují nám laikům, jaké strasti doprovází toto povolání. Že to vždycky není jen sranda (kor když člověk pracuje s lidmi).

Závěrečná historky autorky byla krásnou třešničkou na dortu. Těším se a v napětí vyčkávám další díl!

20.05.2024 5 z 5


Vždycky není navěky Vždycky není navěky J.C. Cervantes (p)

„Může pravá láska překonat smrt?“, věta na obálce, která mě zaujala natolik, že jsem se pustila do čtení.

Do příběhu jsem se začetla hned po prvních pár stránkách. A už na konci třetí kapitoly jsem brečela jako želva. Hart je přesně takovým klukem, kterého bych přála každé mladé slečně. Vtipným, hodným a hlavně milujícím. To samé platí o Ruby, obě hlavní postavy jsem si zamilovala a o to víc na mě dolehl jejich příběh.

Zbožňuju, jak je příběh promyšlený, zbožňuju každou jednotlivou cestičku, kterou Hart provede, aby byl blíž Ruby. A miluju ten příběh jako celek.

Málokterá kniha mě takhle zasáhla a já toto čtení doporučuji opravdu všem. Každopádně, pokud jste měkkoty jako já, připravte si ke čtení kapesníčky.

20.05.2024 5 z 5


Úklid pro klid - Tipy, které šetří čas, nervy i peníze Úklid pro klid - Tipy, které šetří čas, nervy i peníze Kateřina Brožová

Není to tak dávno, co jsem na Kateřinu Brožovou narazila na instagramu. Její uklízecí videa se pro mě stala guilty pleasure a dokopala mě k uklízení celého našeho bytu! Později jsem Kateřinu viděla v Show Jana Krause a potvrdila jsem si, že se jedná o skromnou a velmi sympatickou ženu. Proto, když jsem se dozvěděla, že má vyjít kniha „Úklid pro klid“ nadšeně jsem si poskočila a těšila se na čtení!

Knížka obsahuje nejen tipy na uklízení, ale i pár osobních příběhů, které mi do knihy nesmírně sedly. Každopádně, co se tipů týče, jsou skvělé. Můj nejoblíbenější je asi trik na vyčištění povrchu žehličky či vyčištění plastového kartáče na vlasy. Tipů je v knize samozřejmě nepřeberné množství a věřím, že spoustu čtenářům Kateřina Brožová ušetří nervy!

Knížku doporučuji všem, kteří kolem sebe mají rádi pořádek, ale i těm, které rozčiluje ten nekonečný nepořádek!

Skvělá knížka!

20.05.2024 5 z 5


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Markéta Lukášková je moje oblíbená spisovatelka. Její předchozí knihy „Losos v kaluži“, „Majonéza k snídani“ nebo „Vlaštovka v bublině“ mě neskutečně nadchly, proto když jsem zjistila, že autorka přichází s novou knihou, nadšeně jsem se pustila do čtení!

Příběh je tentokrát vsazen do poválečného období a my jako čtenáři, společně s hlavní hrdinkou Adou procházíme tímto nelehkým obdobím.

Musím říct, že knihu jsem přečetla na jeden zátah. Odlišné dějové linky mě neskutečně bavily a opravdu jsem otáčela stránku za stránkou, dokud jsem nedošla samotnému konci. Markéta si umí hrát se čtenářem jako kočka s myší a je vidět, že má spisovatelku v krvi.

Tato kniha je opravdu skvělá, sama ji rozhodně zařadím mezi jedny z nejlepších tohoto roku.

Knihu tedy doporučuji všemi deseti! A nejen tuto, ale i všechny předchozí, které Markéta Lukášková napsala.

16.05.2024 5 z 5


Anna O. Anna O. Matthew Blake

Anna O., kniha, pyšnící se zajímavou anotací, zaujala mou pozornost už po prvních pár větách. Thriller se zabývá fascinujícími tématy, jako jsou manipulace s pravdou, poruchy spánku a zločiny spáchané během něj.

Nutno dodat, že Anna O. je nejdiskutovanější titul roku 2024 a thriller měsíce podle The Sunday Times!

S těmito informacemi jsem se pustila do čtení a má očekávání byla vysoká! Každopádně kniha si mě získala už během prvních kapitol. Ty jsou opravdu dobře rozdělené na kratší části a nutí čtenáře číst dál a dál.

Plánovala jsem si knihu rozložit na několik dní, ale nakonec jsem ji stihla přečíst během jediného odpoledne! Až takhle je Anna O. chytlavá! Pokud máte rádi psychologické thrillery, tak tohle bude něco pro Vás (doporučuji začít číst knihu během dne, protože se Vám nebude chtít pustit!).

Za mě jde o opravdu povedený thriller a jsem si jistá, že o něm v následujících měsících ještě hodně uslyšíme.

16.05.2024 4 z 5


Hledání Phoebe Hledání Phoebe Gavin Extence

Hledání Phoebe vypráví příběh mladé dívky, která se potýká s autismem. Přijde mi, že v posledních letech se toto téma v knihách objevuje stále častěji. A jsem nesmírně vděčná za tyto autory, kteří lidským a mnohdy i vtipným způsobem představují tuto poruchu.

Knížka je určena spíše mladším čtenářům, ale troufnu si tvrdit, že se najde spoustu dospělých, kteří si Phoebe i Bethany (hlavní hrdinky) zamilují. Příběh je protkaný tématy jako první kluk, odlišnost, přátelství, ale třeba i otázky náboženství.

Příběh mě velmi bavil. Pokud hledáte YA knihu s nevšedním tématem, tak toto bude jednoznačně něco pro Vás!

16.05.2024 4 z 5


Čas na výpověď Čas na výpověď Amy Porterfield

„Čas na výpověď“ je pozoruhodná kniha, která mě zaujala nejen svou anotací, ale také překrásnou obálkou. Obecně všechno, co se týká online marketingu mi přijde zajímavé, proto jsem se rozhodla, že dám knize šanci a zkusím ji.

A ještě že jsem tak usoudila! Knížka velmi detailně popisuje know – how autorky z oblasti internetového podnikání. Dodává ženám (ale nejen jim) naději, že nemusíte každý den chodit do práce, která Vás nebaví, ale můžete jít vstříc svým snům a dokázat to, co jste si vždycky přála. Autorka popisuje jednotlivé kroky lidsky a srozumitelně, proto si myslím, že pokud někdo z Vás neví, jak do světa online marketingu a internetového obchodu vstoupit, tato kniha by pro Vás mohla být dobrým startovacím můstkem!

Vlastní podnikání v blízké budoucnosti neplánuji, ale pokud by k němu jednoho dne došlo, tak si dokážu představit, že některé věci bych určitě mohla čerpat právě z této knihy.

14.05.2024 4 z 5


Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Musím se přiznat, že rozčítání nových detektivních sérií mě nesmírně baví. Každopádně málokterá série mi utkví v hlavě tolik jako právě tato. Ještě teď si pamatuju pocit, když jsem dočetla první díl s názvem „Pád do tmy“ a řekla si „Wau, tak tohle bude vážně něco“. Autorka se každým dílem zlepšuje a tudíž jsem od čtvrtého dílu měla velká očekávaní.

A tato očekávání jsou splněna. Opět se totiž můžete těšit na dechberoucí příběh, který Vás nenechá chladnými. Autorka se tentokrát pustila do odloženého případu, který se po letech dostává na povrch. A nám jako čtenářům nezbývá než otáčet stránku za stránkou a čekat, co se bude dít.

Přiznám se, že knížku jsem si šetřila a do čtení jsem se pustila opravdu až ve chvíli, kdy se to nedalo vydržet. Na sociálních sítích jsem totiž natrefovala na samé pozitivní recenze a skvělé ohlasy.

Knížku Vám s klidným srdcem mohu doporučit všema deseti. A to nejen tento díl, ale celou sérii.

14.05.2024 5 z 5


Motýl, který zapomněl létat Motýl, který zapomněl létat Vanessa Vernerová

Musím se přiznat, že do knihy „Motýl, který zapomněl létat“ jsem se zamilovala okamžitě, co jsem ji uviděla. Ta obálka na čtenáře úplně dýchne a přitáhne si ho k sobě.

Knížka mě okouzlila. Čtení pro mě sice nebylo jednoduché, ale bylo krásné. V příběhu naleznete témata jako smrt, bolest, ale i odvahu vstát a nikdy se nevzdat. S hlavní hrdinkou Thiou jsem prožívala každý okamžik, jako by byl můj vlastní a během čtení mi velmi přirostla k srdci.

Jsem ráda, že na svět přichází podobné knihy. Ačkoliv je kniha pro mladší čtenáře, tak se zabývá závažným tématem a prezentuje jej opravdu skvěle.

Snad bude Vanessa Vernerová i nadále psát, protože tato kniha je velmi povedená, a to nejen příběhem, ale i celkovým zpracováním. Paráda. Víc takových knih!

14.05.2024 5 z 5


Pusťte světlo do tmavého večera Pusťte světlo do tmavého večera Jan Kholl

„Pusťte světlo do tmavého večera“ je opravdu pozoruhodná kniha plná vztahových problémů, strastí a otázek.

Do samotného čtení jsem se pustila bez jakýchkoliv předsudků a těšila jsem se, jak mě kniha překvapí. A musím se přiznat, že mě překvapila velmi. Obecně mám ráda syrovější čtení, které ukazuje tu tvrdou realitu. A přesně toho jsem se v této knize dočkala. Drsné osudy, problémové vztahy a taky načasování osudu. Pecka.

Pokud přemýšlíte nad čtením, tak neváhejte ani chvilku a knihu si přečtěte. Za mě je to opravdu velmi povedený příběh.

12.05.2024 4 z 5


Svěřený čas Svěřený čas Defne Suman

Musím říct, že historické romány nejsou zrovna mým šálkem kávy, ale když už nějaký začnu číst, vkládám do něj plné naděje. A přesně tak tomu bylo i u tohoto příběhu, který mě nadchl svou anotací a rozhodla jsem se, že se pustím do čtení!

Příběh se mi četl skvěle. Ačkoliv má kniha přes 500 stran, měla jsem dočteno poměrně rychle. Celý příběh je protkaný vpádem osmanské říše, nebezpečím, ale i příběhem lásky. Zkrátka historický román, jak má být!

Během čtení jsem zažívala snad všechny možné pocity, ale ve výsledku jsem opravdu ráda, že jsem se do čtení pustila. „Svěřený čas“ je totiž nezapomenutelný příběh a pokud se rozhodujete, zda si jej přečíst, či nikoliv, pusťte se do něj. Věřím, že nebudete litovat.

09.05.2024 4 z 5


Hotel Sen, pokoj 36 Hotel Sen, pokoj 36 Mike Perry

„Hotel sen“ je kniha, která má tak krásnou obálku, že jsem si řekla, že si ji musím přečíst! Ačkoliv se říká, že by čtenář neměl dávat na první dojem, myslím, že většina z nás se tímto pořekadlem neřídí.

Do čtení jsem se pustila bez jakýchkoliv očekávání a musím říct, že jsem překvapená. Kniha je plná nevšedních témat – změna pohlavní identity a život po ní. Jde o velmi náročné téma, které je ale pojaté velmi dobře.

Bohužel mi nesedl styl, ve kterém je kniha napsaná, a proto jsem v rámci psaní této recenze trochu rozpačitá.

Pokud Vás zajímají podobná témata, rozhodně se do knihy pusťte, každopádně já toto čtení hodnotím spíše průměrně.

04.05.2024 3 z 5


Mrazení Mrazení Sharon J. Bolton

Sharon J. Bolton jsem objevila díky její knize s názvem „Slib“. Tento příběh mě naprosto nadchl, proto, když jsem na obálce této knihy uviděla jméno „Bolton“, okamžitě jsem věděla, že si jí musím přečíst!

Každopádně tentokrát mi kniha nějakým způsobem nesedla. Začátek příběhu mě bavil, stránky utíkaly, ale čím déle jsem četla, tím více jsem se nudila. Dostala jsem se až do fáze, kdy jsem se do čtení musela nutit. Což se u thrilleru opravdu nemá dít. U něj máte naopak otáčet stránky a tajit dech do poslední minuty.

Bohužel, občas se stane, že i naši oblíbení autoři přijdou s knihou, která nám dvakrát nesedí. Snad bude další kniha od autorky stejná pecka jako „Slib“! Rozhodně nad ní nelámu hůl a těším se s čím nás překvapí příště!

02.05.2024 3 z 5