Anna O. přehled

Anna O.
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536354/bmid_anna-o-661a99aa75f9f.jpg 4 17 17

Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost? Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit. Doktor Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho novátorská metoda na přerušení „syndromu rezignace“, jak Annin stav popisují odborníci, je poslední nadějí na probuzení Anny a možností spravedlivého soudu. Takové profesní metě se nedá odolat. Jenže případ Anny O., jmenovkyně pacientky z knihy Sigmunda Freuda, je ostře sledovaný a Ben musí jednat obezřetně. Nejenže čelí nenávistným útokům, ale sám má profesní tajemství a komplikovaný osobní život. Navíc v průběhu léčby znejistí: opravdu Anna vraždila, nebo je za tím něco jiného? Jen ona zná pravdu o tom, co se té noci skutečně stalo. A jen Benedict ví, jak se k ní dostat. Ani pro jednoho z nich to dost možná nebude výhra. Co když naše noční můry ve skutečnosti žádné noční můry nejsou? Příběh nahlížený z pohledu více postav neustále kličkuje a graduje až k napínavé hře na kočku a myš, kdy do poslední chvíle není jasné, kdo je tu kočka a kdo myš. Strhující, znepokojivý thriller, který vás jen tak nepustí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Anna O , 2024


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna O.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

nada3314
28.05.2024 4 z 5

Tohle je thriller o „Šípkové Růžence“ a to skoro doslova. Dokáže ji Princ vysvobodit? Nejedná se však o skutečného prince na bílém koni, ale pokusí se o to doktor Benedict Prince – spánkový lékař, který se zabývá lidmi, kteří ve spánku páchají zločiny. Ani jsem netušila, že nějaké takové povolání vůbec existuje a docela mi už jen tato informace naháněla husí kůži. A to co se dělo potom už mi hlava nebrala vůbec.

Hlavní hrdinka tohoto thrilleru je Anna O. která byla obviněna z vraždy dvou nejlepších přátel, které měla zabít ve spánku. Jelikož, ale už 4 roky spí, nemůže být ze svých činů obviněna ani zproštěna viny. Soudy už na lékaře tlačí, a tak se doktor Prince pokusí Annu O vzbudit.

Jedná se o velmi čtivý a svým tématem zajímavý thriller. A ten konec? To se přiznám, že jsem vůbec nečekala. Ještě nic takového ani vzdáleně podobného jsem nečetla. Knihu jsem si užila a doporučuji.

michaelakoc
27.05.2024 4 z 5

Necelé 2 týdny zpátky světlo světa spatřila tato thrillerová novinka a už reakce ze zahraničí byly více než nadšené, proto jsem měla vysoká očekávání, která se rozhodně naplnila. Abych hodnotila maximem, představovala bych si finální rozuzlení zápletky trochu jinak, i tak ale bylo více než překvapivé.

Jak už nám ukazuje anotace, příběh bude o tom, zda je zločin spáchaný v náměsíčnosti doopravdy zločinem, a zda by za to měl být člověk odsouzen. Jako ve správném thrilleru, je to ještě o tom, zda to Anna doopravdy udělala nebo byl snad pachatelem někdo jiný?

V knize miluji ten psychologický vhled, kdy nám je poměrně detailně a rozhodně zajímavě vysvětlena náměsíčnost a také to, jak vlastně spánek funguje. Tyto části mě možná bavily nejvíce.

Anna údajně zabila své dva kamarády a společníky a hned po tomto hrůzném činu upadla do spánku, který už trvá 4 roky. Nyní ale Vláda potřebuje, aby byl případ už uzavřen a Anna ideálně odsouzena, k tomu by ji ale potřebovali probuzenou, proto na scénu povolají uznávaného doktora na spánek, které má praxi na jedné soukromé klinice, kam je Anna převezena.

Doktor Benedict Prince ví, že k tomu, abych Annu probudil, bude potřebovat znát informace z její minulosti. Postupně zjišťuje nějaké věci, do toho tam máme kapitoly, které jsem výtažky z Annina deníku a ty nám ukazují, co se dělo před touto dvounásobnou vraždou.

Aby toho nebylo málo, tak i Ben prožívá nějaká ta rodinná dramata, do toho jeho šéfová, uznávaná doktorka, má také nějakou minulost, která ji dostihla a do toho jsou kolem pořád lidi, kteří si myslí, že je Anna nevinná nebo naopak absolutně vinna.

Sama Anna, jako novinářka, se měsíce předtím, než upadla do hlubokého spánku, zaobírala známou vražedkyní a jejím příběhem.

Nechci nic spoilerovat, proto to napíši v hádance, kterou pochopí jen, kdo četl. Na konci přišla postupně 3 rozuzlení. Pro mě by bylo nejlákavější to druhé, kdyby se autor vydal tím směrem. Víc nenapíši.


Knihomolka97
27.05.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala prakticky okamžitě svým zajímavým tématem.
Příběh je vyprávěn hlavně z pohledu Bena, ale nechybí i kapitoly jiných postav. Zajímavé jsou části z Annina deníku. Vyloženě sympatický mi nebyl asi nikdo, ale Benovi jsem fandila. Bylo mi i líto jeho rodinné situace.
Kapitoly jsou kratičké, děj napínavý, který postupně graduje, především tedy ve druhé polovině. Autor nechává na pochybách až do samotného závěru a musím říct, že jsem na konci zůstala s otevřenou pusou a docela mě to i naštvalo.

Na můj vkus je zde ale příliš mnoho zdlouhavých popisů i informací, bez kterých bych se klidně obešla. Občas jsem se přistihla, že se nudím a myšlenky utíkají jinam. Zkrátit o nějakých 50-60 stran by podle mě neuškodilo.
Na druhou stranu věřím, že ten, kdo se v detailech vyžívá, bude nadmíru spokojený.
Pokud máte rádi psychologické thrillery, které vám zamotají hlavu, tak Anna O je ta pravá.

Za sebe hodnotím 3,5*/5*.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Anna O. v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených21x
v Doporučených2x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech2x