Zdeněk Novák životopis

česká, 1920 - 2014

Životopis

Autor byl v padesátých letech nejkrutější komunistické perzekuce přinucen opustit své zaměstnání exportního referenta Poldiny hutě a pracoval pak jako kalič s výučním listem a svářeč se státní zkouškou. Ve vedlejším pracovním poměru složil tři jazykové a jednu loveckou zkoušku a jako lovecký průvodce zahraničních klientů Čedoku získal zahraniční kontakty, pro které mu byla opět po roce 1968 tato činnost zakázána. Potom překládal technickou literaturu a pokoušel se i o literární činnost, ale kromě nevýznamných novinových článků neuspěl svými náměty pro televizi pro nedostatek kladného poměru k lidově demokratickému zřízení.
Teprve po roce 1989 mohl začít rozvíjet literární činnost. Na popud Josefa Škvoreckého vylíčil své muzikantské mládí v předních pražských orchestrech v knize Swing Time aneb od Mozarta k Armstrongovi.
Potom věnoval několik roků cestování. Své cesty po celém světě popsal v knize Pěti kontinenty vážně i nevážně. Svůj neobyčejně pestrý životopis vylíčil v knize Swing a svoboda za mřížemi a v knize Tři otcové - tři synové vylíčil zhoubný vliv komunistické výchovy na generaci dospívající po sametové revoluci. Napsal i několik detektivek a připravuje k vydání sbírku humorných povídek. (zdroj životopisu: přebal knihy Útěk z Čečny)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.