Zbigniew Brzezinski životopis

polská, 1928 - 2017

Životopis

Zbigniew Kazimierz Brzeziński (*28. března 1928, Varšava – †26. května 2017, Falls Church, Virginie) byl polsko-americký politolog. Byl považován vedle Henry Kissingera a Samuela P. Huntingtona za šedou eminenci americké zahraniční politiky. V letech 1977 - 1981 byl bezpečnostním poradcem amerického prezidenta Jimmyho Cartera. Později byl profesorem americké zahraniční politiky na Johns Hopkins University v Baltimoru, poradcem Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) ve Washingtonu D.C. a autorem odborných politogických knih. Vedle toho byl činný jako poradce mnoha velkých amerických a mezinárodních firem. Byl také zahraničněpolitickým poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy.

Od roku 2006 vystupoval Brzezinski jako kritik americké politiky vůči jaderným programům Íránu, ale také války v Iráku, kterou vedly USA v době prezidentství George W. Bushe. Brzezinski se domníval, že tato americká strategie ztroskotala. Začátkem roku 2007 upozorňoval, že vedoucí kruhy USA hledají záminku, aby iniciovaly válku proti Íránu, a varoval před tím.

Ve své knize „Jediná světová velmoc“ vykreslil Brzezinski globální jednostrannou dominanci Spojených států, kterou spojoval také s pronikáním amerických zájmů do středoasijského prostoru. V této souvislosti požadoval od zahraniční politiky USA omezení rozvoje velmocí konkurujících Spojeným státům, zvláště Číny a Ruska, a to pomocí podpory separatistických hnutí v jejich hraničních oblastech.
Jako akademicky činný politolog rozvíjel Brzezinski společně s Carlem Joachimem Friedrichem teoretický model totalitarismu. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.