William G. Dever životopis

americká, 1933

Životopis

William G. Dever, narozen 27. listopadu 1933 v Louisville, Kentucky, je americký archeolog specializující se na historii Izraele a Blízkého východu v biblických časech.

V roce 1955 promoval na Milligan College, o jedenáct let později v roce 1966 získal Ph.D. na Harvardu.
V letech 1966-71, 1984 a 1990 pracoval jako vedoucí vykopávek Harvard Semitic Museum-Hebrew Union College v Gezeru, v letech 1967-71 jako vedoucí vykopávek v Khirbet el-Kôm a Jebel Qacaqir (západní svah), v letech 1981-85 jako hlavní výzkumník na vykopávkách v Tell el-Hayyat (Jordánsko), v roce 1991 coby asistent vedoucího vykopávek expedice Arizonské univerzity do Idalion na Kypru, a tím výčet jeho prací v terénu nekončí.

Své rozsáhlé vědomosti z oboru blízkovýchodní archeologie užil pro svou argumentaci v knize Did God Have a Wife? Archaeology and Folk Religion in Ancient Israel (2005), aby světu představil uctívání Ašery v každodenním náboženství "obyčejných lidí" starověkého Izraele a Judy.

Po svém odchodu do penze se stal autorem vyjadřujícím se k otázkám týkajících se historicity Bible. Stal se ostrým kritikem "minimalistů", kteří popírají historickou hodnotu biblických důkazů, zdaleka však není zastáncem biblického literalismu. Sám říká:

"Bibli nečtu jako Písmo... ve skutečnosti nejsem ani věřící. Můj pohled na věc, a to zejména v mých posledních knihách, je takový, že biblická vyprávění jsou skutečně "příběhy", často smyšlené a téměř vždy propagandistické, nicméně tu a tam obsahují hodnověrné historické informace. Takový názor ze mě těžko udělá 'maximalistu'."

Na podzim roku 2008 spojil Dever svůj život s fakultou Lycoming College v Pennsylvanii, kde byl jmenován čestným profesorem blízkovýchodní archeologie. (zdroj životopisu: en.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.