Vladimíra Dvořáková životopis

česká, 1957

Životopis

Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. rodným jménem Vladimíra Pešková (*11. února 1957, Karlovy Vary) je česká politoložka, bývalá vedoucí Katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze a bývalá předsedkyně Akreditační komise České republiky. V listopadu 2003 se stala první ženou mezi profesory politologie jmenovanými v České republice.

V letech 1976 až 1981 vystudovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze kombinaci oborů ruština a historie. Diplomová práce s názvem "Od boje proti kolonialismu k vytváření buržoazního ústavního systému : vývoj požadavků a cílů americké revoluce od jednání na prvním kontinentálním kongresu v roce 1774 až po ratifikaci prvních deseti doplňků k ústavě v roce 1791" pojednávala o událostech směřujících ke vzniku Spojených států. Titul doktorky filozofie získala v roce 1982 tamtéž. V období 1981 až 1990 byla zaměstnána v Orientálním ústavu Československé akademie věd, kde v roce 1987 získala titul kandidátky věd. Zaměřovala se zejména na politické systémy latinskoamerických zemí.

Po sametové revoluci nastoupila do Kabinetu politologie Ústavu státu a práva ČSAV (1990–1992). V roce 1994 se stala jejím mateřským pracovištěm Katedra politologie Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, kde od roku 2002 zastává funkci vedoucí katedry. Věnuje se srovnávací politice, přechodům režimů k demokracii a revolucemi. Politologická pracoviště začala v Československu vznikat až po roce 1989, do té doby nebyl tento obor ve Východním bloku etablován. Habilitační řízení podstoupila na VŠE v roce 1994 (docentka) a poté i jmenovací řízení. Profesorkou byla jmenována 7. listopadu 2003.

Dne 16. června 2011 Ladislav Jakl v reakci na ostrá politická vystoupení Dvořákové vůči němu, Václavu Klausovi, Ladislavu Bátorovi a Petru Hájkovi uveřejnil dotaz: "Soudružky Vladimíry Dvořákové bych se rád zeptal, jestli se odbornicí na vliv názoru na popularitu stala ve své rodné buňce komunistické strany, nebo v době, kdy vyučovala marxismus-leninismus. A nebo od svého soudruha Ransdorfa, když s ním plodila vědecké práce." Na dotaz ePortálu, zda opravdu byla, jak Jakl prohlašuje, členkou KSČ, Dvořáková neodpověděla. Následně 17. července 2011 pro časopis Týden své někdejší členství v KSČ potvrdila. Nebyla prý členkou KSČ z kariérních důvodů, ale protože na základě svého pocitu z konce 70. let chtěla přispět ke změně komunistické strany zevnitř. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.