Tomáš Zábranský životopis

česká, 1969 - 2021

Životopis

MUDr. Tomáš Zábranský, Ph.D. (5. 4. 1969 Hranice – 3. 7. 2021) byl český epidemiolog a adiktolog.
Narodil se v Hranicích na Moravě, v roce 1993 dokončil Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na téže fakultě získal v roce 2001 titul Ph.D. v epidemiologii, hygieně a preventivním lékařství. V letech 2003-2004 působil v USA jako stipendista programu Hubert H. Humphrey Fellowship na Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University a jako spolupracující výzkumník Národního institutu pro otázky zneužívání drog (NIDA) a Centra pro výzkum drogové politiky think-tanku RAND Corp.

Byl vedoucím studie PAD která na zakázku vlády ověřovala dopady novelizace drogové legislativy v České republice po roce 1998. V letech 1999-2001 zodpovídal v rámci projektu Phare za ustavení Národního monitorovacího střediska (NMS) pro drogy a závislosti v ČR.

Jeho hlavními výzkumnými zájmy jsou epidemiologie krevně přenosných nemocí a úmrtnost v populaci uživatelů nelegálních drog, kvalitativní výzkum neinstitucionalizované populace uživatelů nelegálních drog a ekonomické evaluace drogových programů a politik s důrazem na bezpečnostní a zdravotní dopady nelegálních trhů s těmito látkami. Zabývá se rovněž intenzivně možnostmi léčebného využití konopí a přípravků z něj; je předsedou petičního výboru Petice za zpřístupnění konopí k léčbě a výzkumu.

V současnosti vyučuje drogovou epidemiologii a řídí několik výzkumných projektů Kliniky adiktologie 1. LF a VFN UK; je také externím spolupracovníkem NMS. Externě drogovou epidemiologii vyučuje také na své alma mater v Olomouci.

Tomáš Zábranský v roce 2001 založil a od té doby vede soukromou výzkumnou a poradenskou společnost ResAd, specializující se na problematiku nelegálních drog; její tým vysoce kvalifikovaných mezinárodních expertů pracuje na zakázkách veřejné správy ČR a dalších zemí, projektech privátních a veřejných organizací a v neposlední řadě pro agentury OSN a EU.

V prosinci 2015 se stal spoluzakladatelem a ředitelem pro výzkum biomedicínského výzkumného startupu International Cannabis and Cannabionoids Institute, který získal smluvní investici organizovanou investičním fondem DG Holdings ve výši nejméně 20 milionů USD.

Je zástupcem editora impaktovaného vědeckého časopisu Harm Reduction Journal, členem redakční rady impaktovaného časopisu Journal of Drug Issues a jediného domácího oborového vědeckého (časopisu Adiktologie) a členem několika domácích odborných společností, Mezinárodního think-tanku pro analýzy drogové politiky (Velká Británie) a Referenční skupiny OSN pro otázky HIV/AIDS a užívání drog. Od 1. ledna 2016 je nezávislým členem správní rady Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti (EMCDDA), kam byl navržen a zvolen Parlamentem EU; nereprezentuje tedy žádnou zemi.

Od března 2014 pracuje jako zvláštní zmocněnec ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka pro zavádění léčebného konopí do české lékařské praxe a pro otázky proti/drogové politiky; ve stejné době se stal členem sboru poradců předsedy vlády Bohuslava Sobotky, kde pokrývá proti/drogovou problematiku.

Je autorem více než stovky publikací v recenzovaných časopisech a monografiích a dvou odborných knih. V letech 1993-98 přeložil 22 beletristických a odborných knih z angličtiny, vesměs ve dvojici s Davidem Záleským; spolu v roce 1994 získali Jungmannovu cenu za invenční překlad knihy Nanebepění (John Lennon). Na téma drog publikuje také v tištěných a elektronických médiích, vystupuje v televizi a rozhlase.

Mezi jeho zájmy patří moderní i klasická hudba, literatura, fotografování a IT. S manželkou, výtvarnicí a grafickou designérkou Hanou Valihorovou, mají dceru Rebeku a syna Zachariáše. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wi...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.