Tomáš Hodan životopis

česká, 1980

Životopis

Tomáš Hodan (1980) po maturitě na gymnáziu studoval publicistiku, zlínskou filmovou školu, na Univerzitě Palackého v Olomouci teorii dějin dramatických umění a na Masarykově Univerzitě v Brně filmovou vědu. Dokončil pouze Filmovou školu ve Zlíně. Zde natáčel filmy hrané, dokumentární i animované.
V roce 2006 měl v kinech premiéru celovečerní dokumentární film Půl čtvrté o životě na Zakarpatské Ukrajině. Jako režisér a kameraman natočil řadu dokumentů v zahraničí. (Angola, Sýrie, Bosna a Hercegovina, Kypr, Turecko). Film o humanitární pomoci v poválečné oblasti Angola – sen a skutečnost získal několik mezinárodních cen.
Spolu s fotografem Michalem Novotným a reportérem Markem Vítkem několikrát natáčel s českými vojenskými jednotkami v Afghánistánu. Naposledy se zde podílel na chystaném dokumentárním filmu Radima Špačka Měděná hora.
V dokumentárním filmu Mlýnské kolo Hany Hegerové sledoval vznik posledního alba populární české šansoniérky. Okrajově se věnuje tvorbě videoklipů (Nahoru po schodišti dolů band, Hapka/Horáček) a charitativních spotů (bezkorupce – oživení o.p.s., Paměť národa aj.).
Pracoval jako scenárista televizních seriálů např. Redakce. Je členem iniciativy Kino Otevřeno, která otevírá zavřené kinosály v České republice. Věnuje se Maratonským běhům.
V současné době se hodně věnuje scénáristické práci. Píše scénáře pro satirický politický sitcom Kancelář Blaník, za které skupina autorů obdržela několik profesních cen. V realizaci je celovečerní filmová pohádka Horkou Jehlou, kterou napsal spolu s Robertem Geislerem. V létě 2015 má premiéru jeho dokumentární film Filmový dobrodruh Karel Zeman. (zdroj životopisu: https://dafilms.cz/director/1294-tomas-hodan)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.