Therese Schwarzenberg životopis

rakouská, 1940

Životopis

Therese Schwarzenbergová, německy Therese Fürstin zu Schwarzenberg, česky Tereza kněžna ze Schwarzenbergu (* 17. února 1940 Vídeň) je rakouská lékařka, jejímž manželem je podruhé Karel Schwarzenberg (sňatky 1967 a 2008).
Její rodné jméno podle šlechtické tradice je v plném znění v češtině „Tereza hraběnka z Hardeggu na Kladsku a v Machlandu“. V němčině znělo původně Angela Theresa Johanna Maria Gräfin zu Hardegg auf Glatz und im Machlande.
Původ
Therese Schwarzenbergová pochází z rodu rakouských hrabat z Hardeggu.
Otcem Therese Schwarzenbergové byl Johann Hardegg, pocházející z nynější mladší linie hrabat z Hardeggu (Hardegg-Kadolz). Její matka byla Johannova druhá manželka hraběnka Johanna Firmian. Therese má ještě bratra a sestru. Otec byl čelným nacistou, od roku 1930 (v Rakousku ilegálním) členem NSDAP a později rovněž členem SA.
Studium a povolání
Vystudovala lékařství na Vídeňské univerzitě, kde promovala v roce 1966. Zajímala se o celostní medicínu a alternativní přístupy k léčbě. V roce 1974 ukončila činnost jako praktická lékařka. V letech 1981-1983 studovala postgraduálně homeopatickou medicínu u profesora Dorcsiho v nemocnici v městě Lainz. Poté ještě v roce 1983 otevřela svou vlastní praxi zaměřenou na homeopatii. Později po určitou dobu působila jako lékařka v africké Keni a dodnes se tam stará o jednu nemocnici. Je autorkou knih Má cesta zpátky do života : vyznání lékařky (v originále Mein Weg zurück ins Leben: Bericht einer Ärztin) z roku 1995 a Krebs - heilende Krankheit? Konfliktlösung statt Chemo und Skalpell (Rakovina - léčivá nemoc? Řešení konfliktů místo chemoterapie a skalpelu) vydané v roce 2001.
Manželství a rodina
V roce 1967 se v tyrolském Seefeldu provdala za Karla Schwarzenberga, který o ni usiloval již od setkání na banketu pro nezadané aristokraty v roce 1957.
Mají spolu syna Jana Nepomuka Ondřeje (* 1967) a dceru Annu Karolínu (* 1968) provd. Morgan.
Roku 1979 přivedla Schwarzenbergová na svět druhého syna Karla Filipa. Jak se později ukázalo, jeho skutečným otcem byl rakouský průmyslník a politik Thomas Prinzhorn, který v roce 1988 Karla Filipa adoptoval. Karel Filip používá od roku 1990 jen příjmení Prinzhorn.
O Vánocích roku 1992 utrpěla těžký úraz při lyžování. Na dva roky ochrnula, nejprve od hlavy na celém těle, ale po úspěšné rehabilitaci se „opět postavila na nohy“.
Manželé Schwarzenbergovi se v roce 1988 rozvedli, ovšem nadále zůstali přáteli. Znovu se vzali 22. srpna 2008; jejich druhá svatba se konala v tichosti na zámku Obermurau ve Štýrsku. Tento zámek byl postaven předkem rodu Schwarzenbergů v roce 1623 a dodnes jim patří. Schwarzenbergová později uvedla, že: „Rozvod byl potřebný a nám oběma bylo snad od začátku jasné, že spolu jednou zase budeme schopní žít“.
Therese Schwarzenbergová má rakouské občanství a žije ve Vídni nebo na již jmenovaném zámku Obermurau v obci Murau, který je v majetku jejího manžela a ve správě jejího staršího syna. (zdroj životopisu: česká wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.