Shaun Tan životopis

australská, 1974

Životopis

Shaun Tan (1974) vyrůstal na předměstí australského Perthu. Vystudoval výtvarné umění a anglickou literaturu. Začínal jako ilustrátor hororových a sci-fi povídek, později ho proslavily vlastní ilustrované knihy, v nichž spojuje společenská, politická i historická témata se surrealistickým, snovým viděním světa.

Jeho knihy, např. The Red Tree (Červený stromek), The Lost Thing (Ztracenec) a kritiky oceňovaný The Arrival (Příjezd), pozoruhodný stodvacetiosmistránkový příběh beze slov, mu získaly řadu ocenění a čtenáře všech věkových kategorií nejen v anglicky mluvících zemích, ale také v Evropě, Asii a Jižní Americe.
Příběhy z konce předměstí (Tales from Outer Suburbia, 2008, Kniha Zlín 2011) byly kromě cen v Austrálii a USA zvoleny také nejlepší německou knihou pro děti a mládež roku 2009.
Tan také pracoval jako divadelní scénograf, konceptuální umělec a ilustrátor pro společnost Pixar, získal mj. i filmového Oscara za krátký animovaný film Ztracená věc. V roce 2011 obdržel ve Švédsku prestižní Cenu Astrid Lindgrenové.
V současné době pracuje Shaun Tan jako nezávislý umělec, spisovatel a režisér, žije v Melbourne. Příběhy z vnitřního města jsou zatím jeho poslední knihou. (zdroj životopisu: kniha Příběhy z vnitřního města)

Ocenění (3)

2018 - Aurealis Award (Best Collection) - kniha Příběhy z vnitřního města
2011 - Cena Astrid Lindgren
2009 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Bilderbuch (Obrázková kniha)) - kniha Příběhy z konce předměstí