Roger A. Freeman životopis

anglická, 1928 - 2005

Životopis

Roger A. Freeman (11.5.1928 – 7.10.2005) byl anglický farmář, který proslul jako historik válečného letectva zaměřeným na operace US Eighth Air Force během 2. světové války. Nashromáždil tisíce dobových fotografií známých jako Sbírka Rogera Freemana (Roger Freeman Collection).
Narodil se v městě Ipswich v Suffolku a vyrostl na rodinné farmě v Dedhamu v Essexu. V roce 1943 přiletěly bombardéry Martin B-26 Marauder z americké 386. bombardovací skupiny US Eighth Air Force na letištní plochu v Boxtedu – méně než míli vzdálené – a tehdy se zrodila Freemanova celoživotní fascinace americkým válečným letectvem operujícím z Británie. Když jeho otec dostal povolení, aby si na letištní ploše sekal trávu na seno, mladý Freeman měl mnoho příležitostí zkoumat letadla a spřátelit se s personálem základny – pozdějším nájemcem byla 354. bojová skupina Ninth Air Force; a 56. bojová skupina Eighth Air Force, která létala s Republic P-47 Thunderbolty, a byla skupinou s největším počtem zásahů skupiny USAAF group v evropském divadle.
Náctiletý Freeman též na kole sjezdil další letiště východoanglických hrabství Essexu, Cambridgeshire, Suffolku a Norfolku, and shromažďoval identifikační čísla letadel – hobby, které jednou vedlo k bezpečnostnímu poplachu a varování jeho nadřízenému na Colchester High School.

V roce 2002 Freeman v rozhovoru zmínil únor 1945, který ho přiměl k napsání knihy o US Eighth Air Force a ohromném množství jejích misí. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_A._Freeman)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.