Pierre Richard životopis

francouzská, 1934

Životopis

Pierre Richard (narozený jako Pierre Richard Charles Léopold Defays, * 16. srpna 1934,Valenciennes, Francie) je francouzský herec, komik, režisér, vinař a příležitostný zpěvák. Má syna Christopha De Fayse.
Tak jako řada dalších francouzských komiků začínal i on v padesátých letech jako klasický kabaretní herec a komik, kde působil nejen jako herec a zpěvák, ale i jako autor. Postupně se prosadil do rozhlasu, televize i do filmu.
Jeho první významnou filmovou rolí se stal snímek Roztržitý z roku 1970, který si i sám režíroval.
Ve velmi úspěšné i známé satiricko-parodické komedii Velký blondýn s černou botou si zahrál seriózního muzikanta, který se omylem a zcela proti svému naturelu dostane do osidel francouzských tajných špionážních služeb.
Ve snímku Hořčice mi stoupá do nosu pak ztvárnil středoškolského učitele matematiky na dívčím gymnáziu, který z důvodu své roztržitosti i shodě nepříznivých náhod způsobí velký společenský poprask na malém městečku poté, co se zamiluje do filmové hvězdy, která nedaleko odsud natáčí nový filmový western.
Nicméně jeho pozdější a novější tvorba se od počátečních bláznivých a rozpustilých komediálních taškařic přesenula spíše k vážnější a dramatičtější poloze. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Pierre Richard - knihy

2020  80%Nevím nic, ale řeknu všechno
2012  92%Jako ryba bez vody

Žánry autora

Literatura faktu Literatura naučná Biografie a memoáry Umění

Štítky z knih

herci film

Richard je 1x v oblíbených.