Philip Zimbardo životopis

americká, 1933

Životopis

Philip G. Zimbardo je emeritní profesor na Stanfordově univerzitě a vyučoval též na Yaleově, Newyorské a Kolumbijské univerzitě. V roce 2002 byl zvolen prezidentem Americké asociace psychologů (WPA) a předsedal americké Radě prezidentů vědeckých společností (CSSP). V současné době vede Západní psychologickou nadaci (WPF). Uváděl oceňovanou populární televizní sérii Objevování psychologie a za jeho práci se mu dostalo celosvětového uznání a mnoha ocenění, k nimž patří i Cena Kurta Lewina za přínos v oboru sociální problematiky. K jeho četným publikacím patří Luciferův efekt, The Time Paradox (Paradox času), Moc a zlo či klasické učebnice psychologie Psychology and Life (Psychologie a život) a Psychology: Core Concepts (Psychologie: základní pojmy). V současné době se věnuje Projektu heroické představivosti (Heroic Imagination Project), v němž zkoumá a podněcuje hrdiny a hrdinství všedních dní.

Je známý též jako koordinátor stanfordského vězeňského experimentu, během něhož bylo 24 náhodně vybraných studentů drženo v předstíraném vězení ve sklepě budovy Stanfordovy univerzity. Zjištěný sadismus „dozorců“, spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teoriích o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Průběh experiemntu je popsán v knize Luciferův efekt.

Zimbardo obdržel v roce 2005 cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo české vydání knihy Moc a zlo. (zdroj životopisu: Wikipedie; kniha Odpojený muž)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.