Petronij Gaj Amatuni životopis

arménská, 1916 - 1982

Životopis

Petronij Gaj Amatuni, rusky: Петро́ний Гай Аматуни́, arménsky: Պետրոնի Գայ Ամատունի (12.7.1916 — 29.4.1982) byl sovětský arménský spisovatel žánru sci-fi.
Narodil se v kozácké stanici Velikokňažeskaja v oblasti Donského vojska Carského Ruska jako potomek starobylé arménské knížecí rodiny známé již od 4. století. Dětství strávil v Arménii, mládí v Moskvě. Od 16 let se věnoval leteckému modelářství a od 18 působil jako instruktor plachtění. Za Velké vlastenecké války sloužil nejprve v jezdectvu a byl těžce raněn. Po propuštění z nemocnice byl vyškolen jako pilot stíhacích letounů a od roku 1944 působil jako instruktor. Po demobilizaci pracoval jako pilot instruktor ve státní branné organizaci DOSAAF (Dobrovolná společnost pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem, rusky ДОСААФ – Добровольное общество содействия армии, авиации и флоту) a v letech 1953–1968 v Aeroflotu jako pilot civilních letadel. Roku 1958 vstoupil do Komunistické strany Sovětského svazu.

Jako spisovatel se věnoval především psaní pohádek a vědeckofantastických knih pro děti a mládež. Svá první díla vydal v 2. polovině 40. let. Členem Svazu spisovatelů Sovětského svazu se stal roku 1958. Až do své smrti žil a pracoval v Rostově na Donu. (zdroj životopisu: https://bit.ly/39uWXL5)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Petronij Gaj Amatuni - knihy

1980  63%Tajemství Pito Kaa

Žánry autora

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež

Štítky z knih

Amatuni je 0x v oblíbených.