Pavlína Jurková životopis

česká, 1977

Životopis

Pavlína Jurková (*18.3.1977) je česká herečka.

Od dětství navštěvovala LŠU v Písku a hrála v amatérském souboru.Roku 1999 absolvovala VOŠ hereckou v Praze pod pedagogickým vedením Marie Málkovéa Jana Vlasáka. Během studia spolupracovala s Národním divadlem v Praze. Po ukončeníherecké školy nastoupila do angažmá Středočeského divadla na Kladně, kde hrála vcelé řadě rolí, např.: Célie- „Jak se vám líbí“, Monika- „Hrobka s vyhlídkou“, Anna- „Soudný den“ atd., hrála také v dětských představeních např. pohádky: „Pinocchio“ , „Zlatovláska“... Roku 2004 začala spolupracovat s divadelním souborem Bear EducationTheatre (interaktivní představení v anglickém jazyce, hrající se v ČR, Francii..).Spolupracovalas Pražskými divadly: Aha, Reduta, Rubín....Zahrála si v těchto filmech: „Všechnystopy končí v nebi“(Famu), „Berenika stříhá vlasy“, „Hadí tanec“. Nyní je na volnénoze. V divadle Krapet autorsky spolupracovala na představeních: „Našel se medvěd 1“ a „Našel se medvěd 2“. Hostuje v Městském divadle MladáBoleslav, kde účinkuje v představeních: „Dům Bernardy Alby“ a ve hře „Miláček“. Spolupracuje s Českým rozhlasem, komerčními rádii, příležitostně spolupracuje sdabingem. Je jednou ze zakladatelek Divadla Láryfáry. (dříve Divadlo Ludvík)

Své umělecké aktivity dělí mezi divadlo, psaní divadelních scénářů a dabing.

Spolu s Jarmilou Vlčkovou založily v roce 2006 úspěšné autorské divadlo Láryfáry. I když nemůžou být více rozdílné, spojuje je láska k oboru, chuť podnikat a zkoušet nové věci.

Viktor a záhadná teta Bobina je jejich první společně napsanou knihou. Svět dětí je pro ně totiž to nejhezčí co může být. (zdroj životopisu: www.knihaprodeti.cz; www.divadlolaryfary.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.