Pavel Durdík životopis

česká, 1843 - 1903

Životopis

Pavel Durdík (* 23. 5. 1843 Hořice u Jičína, + 17. 8. 1903 Jaroměř) byl český lékař, překladatel, cestovatel a publicista

Po gymnaziálních studiích se mladší bratr filosofa, psychologa a estetika Josefa Durdíka (1837–1902) věnoval na universitě v Praze především lékařství a v roce 1867 se lékařem skutečně stal. Na rozdíl od svých bratrů měl značně dobrodružnou povahu, která ho přivedla na mnohá místa světa, o nichž mnozí v Čechách ani netušili, že existují.

Roku 1878 odjel nejdříve do Ruska, kde provozoval svoji lékařskou praxi. Za pobytu v Rusku psal příspěvky zaměřené na ruskou literaturu do Osvěty pod pseudonymem Balon. Sám také překládal ruské prozaiky a dramatiky – Turgeněva, Tolstého, Ostrovského – ostatně jako jeho bratři Petr a Alois (ti však překládali především ruskou poezii).

Po svém návratu do Prahy (1877) dostal nabídku působit jako lékař v Nizozemské Indii (dnešní Indonésii). Tu přijal a sedm let pak působil jako vojenský lékař na Sumatře a Niasu. S Holanďany se účastnil vojenských pochodů proti domorodcům, studoval život Bataků a Niasanů, sbíral a pořádal etnografický materiál a vedl si zajímavé deníky. Jeho etnografické sbírky byly po návratu do Prahy uloženy v Náprstkově museu. Ze svých cest napsal řadu článků, sešitků, ale i cestopisů, Pět let na Sumatře, O domácím životě Niasovců, věnoval se i bohaté přednáškové činnosti a nadále cestoval, ale již jen po Evropě. Pokračoval i v překladatelské činnosti a propagaci především ruských dramat. Neutuchající zájem o ruskou literaturu vedl i k jeho korespondenci s Lvem Tolstým. Durdíkovy překlady dramat včetně Gogola a Čechova uvádělo nejen tehdejší Národní divadlo, ale zůstaly živé až do poloviny 20. století. (zdroj životopisu: libri.cz)

Ocenění