Paul Brunton životopis

anglická, 1898 - 1981

Životopis

Paul Brunton (21. října 1898 v Londýně – 27. července 1981 ve Vevey ve Švýcarsku) byl britský filosof, mystik, a cestovatel. Je autorem třinácti knih (vydaných za jeho života), z nichž první, Tajnosti indické, byla publikována v roce 1935 a poslední, Duchovní krize člověka, v roce 1952.

Dr. Paul Brunton přeložil západu jógu a meditaci a vyjádřil jejich filosofické pozadí běžně srozumitelnou řečí.

Způsobem jeho psaní bylo, že si stručně zaznamenával inspirované myšlenky ihned, jak se objevily. Často je zapisoval na zadní stranu dopisní obálky nebo na okraje novin či časopisů, když se procházel mezi květinami v zahradách lemujících Ženevské jezero. Potom je přepisoval na stroji a třídil podle námětů. Později je chtěl zredigovat a sestavit do souvislého textu. Po smrti bylo toto jeho duchovní krédo vydáno (v letech 1984–1988) v šestnácti dílech pod názvem Zápisky Paula Bruntona (Notebooks of Paul Brunton).

Paul Brunton žil posledních 20 let svého života ve Švýcarsku. Měl rád jeho mírné klima a jeho majestátní horské scenérie. Sem za ním přicházeli jeho návštěvníci a korespondence z celého světa.

Do češtiny jeho první tři spisy (Tajná stezka, Tajnosti indické a Tajnosti egyptské) převedl Karel Weinfurter.

„P. B.“, jak byl nazýván svými čtenáři, důrazně odmítal všechny pokusy vytvořit kolem něho kult. Často připomínal: „Musíte najít svého P. B. ve svém vlastním nitru.“ (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.