Mirka Andolfo životopis

italská, 1989

Životopis

Neapolská výtvarnice a spisovatelka je jednou z nejucelenějších a nejeklektičtějších italských tvůrců na mezinárodním poli. Její připravovaná Mercy vyjde současně v Itálii (listopad 2019, Panini Comics), Francii (leden 2020, Éditions Glénat) a Spojených státech (březen 2020, Image Comics).
Její ControNatura (Panini Comics) je jednou z nejúspěšnějších italských sérií posledních let. V USA ji vydává Image Comics pod názvem Unnatural a je to bestsellerový hit, který se dočkal již několika dotisků.
Vycházejí také španělská, francouzská, německá, polská, mexická a (připravovaná) brazilská, česká a bulharská vydání.

Andolfo spolupracuje s DC Comics od roku 2015, kdy propůjčila svou tužku titulům jako Wonder Woman, Harley Quinn, Catwoman, Bombshells, Teen Titans, Green Arrow, R.W.B.Y. a Hex Wives (vydávaným pod kultovním vydavatelstvím Vertigo). Společně se spisovatelem Sylvainem Runbergem je autorkou Kroniky Under Yorku (Éditions Glénat).

Psala také příběhy pro časopis BOOM! Studios (The Amazing World of Gumball) a ilustrovala dva díly oceňované série Ms. Marvel od Marvel Comics.

V roce 2012 vytvořila Sacro/Profano (Edizioni Dentiblù), obrovský bestseller vydávaný ve Spojených státech, Francii, Nizozemsku, Německu, Srbsku a Španělsku.
Jako výtvarnice nakreslila komiksy pro Dynamite a Aspen a také několik krátkých příběhů pro Vertigo a Young Animal od DC a aktuálně pracuje na obálkách pro DC Comics, Marvel Comics, Valiant, BOOM! Studios, Aspen, Zenescope.

Jako koloristka pracovala na obálkách a komiksech významných sérií, jako jsou Geronimo Stilton, Adventure Time, Ice Age, Peanuts a další série a svazky vydávané po celém světě.
Během spolupráce s časopisem Topolino (Disneyho Mickey Mouse) kolorovala řadu obálek (včetně obálky historického čísla 3000) a příběhů, přičemž spolupracovala s výtvarníky jako Giorgio Cavazzano, Corrado Mastantuono a Fabio Celoni.
Když zrovna nepracuje, miluje dobré jídlo, čtení komiksů a... sdílení fotografií koček a vlků na Facebooku. (zdroj životopisu: https://www.mirkaandolfo.com/u...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Mirka Andolfo - knihy

2022  74%Znovuzrození
2021  86%Probuzení
2021  81%Štvanice
2021  74%Harley vs. Apokolips

Žánry autora

Literatura světová Dobrodružné Komiksy Fantasy

Štítky z knih

tajemství komiksy Harley Quinn

Andolfo je 8x v oblíbených.
Osobní web autora