Milan Codr životopis

česká, 1925 - 1996

Životopis

Milan Codr (26. srpna 1925 – 2. listopadu 1996) byl český novinář, redaktor, publicista, spisovatel literatury faktu a televizní komentátor.

Původně směroval k dráze hudebníka (houslista – Horácké kvarteto), vystudoval však na přání rodičů práva a získal titul JUDr. Přilákala jej však žurnalistika, psát začal již během základní vojenské služby po ukončení vysoké školy. Stal se vojákem z povolání, působil v armádním tisku. Zajímal se o vědu a letectví, později i kosmonautiku. V roce 1961 jako šéfredaktor vojenského populárního časopisu Zápisník navštívil Hvězdné městečko v SSSR a setkal se zde s Jurijem Gagarinem a Germanem Titovem. S těmi se pak přátelil celý život.

V roce 1963 založil se svolením ÚV KSČ a Hlavní politické správy Československé armády, pod níž spadal, nový časopis pro kosmonautiku a raketovou techniku Radar. Byl koncipován jako čtvrtletní příloha Zápisníku a přispívalo do něj mnoho významných osobností (Ing. Milan Ledvina, prof. Rudolf Pešek, MUDr. Jan Hospodář, Karel Pacner aj.). Časopis byl vydáván v letech 1963–1966.

V roce 1970 se stal jakožto prověřený komunista šéfredaktorem časopisu Květy a také pravidelným televizním komentátorem v Československé televizi, kde referoval o událostech v kosmu a kosmickém výzkumu. Časopis Květy se pod jeho vedením stal přitažlivým magazínem pro celou rodinu s celou řadou příloh – knihovnička Květů, časopis se stal i významným organizátorem společenského života – Plesy Květů, Letecké dny Květů, cena Zlatý Květ pro významné osobnosti (Jiřina Bohdalová, Ladislav Chudík a mnoho dalších). Milan Codr se podílel i na vydávání časopisu Interpress magazin (Mezinárodní organizace novinářů) a založil při něm i edici Přemožitelé času, mapující životopisy slavných mužů a žen z nejrůznějších oborů lidské činnosti.

Zemřel na třetí infarkt koncem roku 1996.

Literární dílo
Vlastní knihy

* Cesta ke hvězdám 1960, seznam družic, raket, teorií kosmonautiky
* Dobývání vesmíru 1960, Metodické materiály pro večery zábavy a poučení , metodika pro ČSM
* Volání dálných světů 1971, budoucnost kosmonautiky
* Vesmír dokořán, 1976, etapy výzkumu vesmíru
* Vesmírné ostrovy, 1978, podtitul Chvála kosmonautiky
* Společný let , 1979, reportáže
* Sto hvězdných kapitánů, 1982, o kosmonautech Země
* Na kosmických křižovatkách, 1983, budoucnost kosmonautiky
* O kosmických dnech a nocích, 1987, orbitální stanice

Spoluatorství

* Theodor Rotrekl – Hvězdné povolání 1965, o kosmonautech, významu kosmonautiky
* Jiří Blechta – Vojenská technika včera, dnes a zítra, 1957, knihovna agitátora
* Životopisná encyklopedie - Přemožitelé času díl 1 - 26, napsáno společně s autorským kolektivem. Vydávání ukončeno v roce 1992

Překlady

* Lidé z Modré hvězdy 1961, sovětské povídky SF
* Alexandr Volkov, Kroky do nebes, reportáž kosmonauta

Jiné práce

* Předmluva knihy J.Gagarin,V.Lebeděv – Cesta ke hvězdám-psychologie a vesmír, rok 1971 (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.