Michelle Obama životopis

americká, 1964

Životopis

Michelle Obamová, celým jménem Michelle LaVaughn Robinson Obama (* 17. ledna 1964 Chicago, Illinois) je bývalá první dáma Spojených států amerických, z titulu manželky Baracka Obamy - 44. prezidenta, který zvítězil v prezidentských volbách roku 2008 a 2012. Jde o historicky první černý pár v Bílém domě. Vzali se v říjnu 1992 a mají dvě dcery – Maliu Ann (*1998) a Natashu (*2001, užívá jméno Sasha).

Narodila se a vyrůstala ve čtvrti South Side v Chicagu.
Jejími rodiči byli Fraser Robinson III., zaměstnanec městských vodáren, a Marian Shields Robinson, sekretářka zasilatelského obchodu Spiegel\'s, která po narození dětí byla ženou v domácnosti. Jejím bratrem je Craig Robinson, trenér mužského basketbalového týmu Oregonské státní univerzity.
Kořeny rodin Robinsonů a Shieldsů je možné vysledovat až do doby před občanskou válkou. Pra-pradědeček z otcovy strany, Jim Robinson, byl otrokem v Jižní Karolíně. Pra-pra-prababička z matčiny strany, Melvinia Shields, byla také otrokyní.

Od 6. ročníku začala Michelle chodit do třídy pro talentované děti na škole Bryn Mawr Elementary School (později přejmenované na Bouchet Academy), poté navštěvovala výběrovou chicagskou střední školu Whitney Young High School. Tuto školu ukončila v roce 1981.

Vystudovala sociologii na Princeton University (titul B.A. - bakalář, 1985) a Právnickou fakultu na Harvard University (titul J.D. - doktor práv, 1988). Po ukončení studia se vrátila do Chicaga a přijala pozici v právnické firmě Sidley Austin, kde se mj. setkala se svým budoucím manželem (on byl stážistou a ona jeho mentorkou). Zabývala se zde problematikou marketingu a duševním vlastnictvím. Poté pracovala jako asistentka chicagského starosty a jako zmocněnec pro plánování a rozvoj. V roce 1993 se stala výkonnou ředitelkou neziskové organizace Chicago office of Public Alies, která podporuje mladé lidi v práci v neziskových skupinách a vládních agenturách. Pracovala zde téměř 4 roky a v získávání finančních prostředků dosáhla rekordu, který i po 12 letech po jejím odchodu nebyl překonán.

V roce 1996 pracovala jako proděkanka pro studijní záležitosti na chicagské univerzitě, kde se zabývala rozvojem univerzitního sociálního centra. V roce 2002 začala pracovat pro nemocnici chicagské univerzity, nejdříve jako výkonná ředitelka pro společenské záležitosti a v květnu 2005 jako vice-prezidentka pro společenské a externí záležitosti. V průběhu primární kampaně stále pracovala pro nemocnici, později zvolila částečný úvazek, aby se mohla více věnovat svým dcerám a pracovat v předvolební kampani svého manžela, po jeho zvolení odešla úplně. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Michelle_Obamov%C3%A1; kniha M)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.