Michael Špirit životopis

česká, 1965

Životopis

Editor, literární kritik a publicista Michael Špirit se narodil v roce 1965 v Praze. Vystudoval bohemistiku a historii na FF UK a od počátku devadesátých let působí v Ústavu české literatury a literární vědy Univerzity Karlovy.

Svými statěmi přispíval zejména do Literárních novin a do čtvrtletníku Kritický sborník. V letech 1995–2001 byl redaktorem Revolver Revue a Kritické přílohy RR. Je členem výboru Společnosti F. X. Šaldy a redakční rady časopisu pro bohemistická studia Slovo a smysl. Od roku 2008 je členem poroty pro udělování Ceny Jaroslava Seiferta a ceny Magnesia Litera.

V letech 2001–2006 působil ve Slovanském ústavu na Ruprecht-Karls Universität v Heidelbergu. Ve spolupráci s profesorem heidelberské slavistiky Ursem Heftrichem uspořádal antologii české lyriky od roku 1930 do současnosti a vydává s ním bilingvní, česko-německé spisy Vladimíra Holana.

Je vydavatelem např. knih Přemysla Blažíčka, Antonína Brouska, Růženy Grebeníčkové, Jana Hanče, Václava Havla, Ivana M. Jirouse, Jana Lopatky, Andreje Stankoviče, Josefa Vohryzka, které kriticky komentoval, a členem redakční rady Spisů Josefa Škvoreckého.

Výběr ze svých kritických úvah, recenzí a glos z let 1991 až 2005 vydal pod titulem Počátky potíží (Revolver Revue, 2006). Samostatně vyšel jeho Komentář k edici románu Josefa Škvoreckého Zbabělci. Rukopis (Books and Cards 2009). (zdroj životopisu: Revolver Revue)

Ocenění