Michael J. Fox životopis

kanadská, 1961

Životopis

Michael J. Fox (* 9. června 1961, Edmonton) je kanadský herec, který se proslavil zejména svou rolí v trilogii Návrat do budoucnosti.

Jeho původní jméno je Michael Andrew Fox, prostřední iniciálu „J“ přijal jako poctu herci Michaelovi J. Pollardovi.

K jeho nejznámějším rolím patří hlavní role Martyho McFlye ve filmové sérii Návrat do budoucnosti (Back to the Future) a dále role ve filmech Mars útočí! (Mars Attacks!), Teen Wolf a televizních seriálech Rodinná pouta (Family Ties) a Všichni starostovi muži (Spin City). Daboval postavu myšáka Stuarta Littla v sérii filmů založených na populární knize od E. B. Whita, jako dabér působil též v sérii Neuvěřitelná cesta (Homeward Bound) a ve filmu Atlantida: Tajemná říše (Atlantis: The Lost Empire).

V roce 1991 mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba, ale tato skutečnost byla zveřejněna až v roce 1998. V roce 2000 oznámil, že opouští hlavní roli v seriálu Všichni starostovi muži kvůli nemoci. (Novou hlavní postavu hraje Charlie Sheen.)

Fox je významným zastáncem výzkumu kmenových buněk a je autorem autobiografické knihy Lucky Man (Šťastný muž, 2002), ve které popisuje své zkušenosti s Parkinsonovou chorobou.

V roce 2003 napsal pilotní díl pro sitcom nazvaný Hench at Home, ale z tohoto seriálu byla natočena jen tato úvodní epizoda.

Fox se v roce 1988 oženil s herečkou Tracy Pollanovou, se kterou mají čtyři děti.

Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. (zdroj životopisu: www.wikipedie.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Michael J. Fox - knihy

2012  98%Klikař

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

Fox je 3x v oblíbených.