Martin Ježek životopis

česká, 1978

Životopis

Do března 2008 byl zpravodajem ČRo na Balkánském poloostrově. K "rozhlasové novinařině" se dostal již na gymnáziu. Nezačínal v rodném jazyce, ale v němčině. Bylo to v regionálním Radiu Ramasuri v bavorském pohraničním Weidenu, které hrálo jenom Volksmusik. V roce 1996 nevysílalo skoro žádné informace z Čech, což pomáhal změnit. Za svou činnost tam "neviděl nikdy ani marku, ale k mikrofonu se dostával pravidelně. Jak k reportážnímu, tak k živému." Když mu weidenské stipendium vypršelo, vrátil se do Plzně, kde bydlí. Místo "na osmou" do školy začal "chodit na čtvrtou" na zpravodajskou směnu do plzeňské stanice Českého rozhlasu.

Objektem jeho zájmu je hlavně srbština, kterou také studoval, a Balkán, ze kterého jako zpravodaj posílal zprávy, rozhovory, reportáže pro Český rozhlas.
"Jihovýchodní Evropa má pro rozhlasového novináře jednu velkou nevýhodu. Dějiny i současné problémy má neuvěřitelně složité a vy nikdy nemůžete říct celou pravdu. Neuchopitelnost Balkánu je ohromující." (zdroj životopisu: http://www.rozhlas.cz/praha/os...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.