Marius Winzeler životopis

švýcarská, 1970

Životopis

7. 12. 1970
Narozen ve švýcarském Männedorfu.

1989–1995
Studium dějin umění, středověké archeologie a literatury německého středověku na Univerzitě v Curychu včetně kurzů klasické archeologie, dějin střední Evropy a církevních dějin; lektor v oboru dějiny umění 1992–1995.
Lizentiat (magistr) – diplomová práce o životě a díle drážďanského architekta z 19. století (vedoucí prof. H. R. Sennhauser).

1990–1996
Praxe v dílnách a kancelářích Úřadu památkové péče (Landesamt für Denkmalpflege) v Drážďanech; praxe a vědecká práce na výzkumných projektech zaměřených na kulturní dědictví, památky a restaurování ve Švýcarsku.

1992/1993
Asistent – dva výstavní projekty (švýcarské současné umění a dějiny středověkého umění) ve švýcarském Solothurnu a Curychu (Národní muzeum).

1994
Výzkumný projekt a koncepce nové instalace v muzeu na saském hradě Gnandstein.

1996–1999
Vědecký kurátor a vedoucí pro oblast dějin umění v týmu, který realizoval první Zemskou výstavu v saském klášteře Marienstern v Horní Lužici.

1999
Koncepce a realizace nového muzea v klášteře Marienstern.

1999–2000
Postgraduální studium v rámci programu „Kunstwissenschaft – Bauforschung – Denkmalpflege“ na Technické univerzitě v Berlíně.

2000–2009
Ph. D. v oboru dějiny umění na Technické univerzitě v Berlíně, školitel prof. Robert Suckale, disertační práce o umění a dějinách ženského cisterciáckého kláštera Marienstern (summa cum laude).

2001–2008
Kurátor a vědecký pracovník v Městském muzeu ve Zhořelci.

od roku 2009
Ředitel Městského muzea v saské Žitavě. Kurátor nové expozice a mnoha krátkodobých projektů; manažer několika mezinárodních projektů uskutečněných s partnery z České republiky a Polska; vedoucí komplexních konzervačních a restaurátorských projektů; inventarizace; autor celkové koncepce muzea; akvizice významných děl pro muzejní sbírky; realizace nových depozitářů a rozšíření stálých muzejních výstav.

Odborný asistent/vyučující na Vysoké škole užitých věd v Žitavě/Zhořelci; člen výkonných rad několika nadací, profesních asociací a uměleckých a historických spolků.

Kurátor výstav v Německu, Švýcarsku a České republice.
Autor mnoha publikací z oblasti dějin umění od středověku do současnosti, textů o regionální kultuře, architektuře a kulturním dědictví; recenze, eseje, monografie a katalogy.

KONTAKT

marius.winzeler@ngprague.cz (zdroj životopisu: https://www.ngprague.cz/detail-kontaktu/marius-winzeler/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.