Marek Jelínek životopis

česká

Životopis

Je nadšeným dobrodruhem, cestovatelem a fotografem, který v roce 2016 přejel na koloběžce Jižní Ameriku včetně Amazonie.
Loni od 7. dubna do 28. října projel napříč Asií. Za sedm měsíců ujel na koloběžce 7 850 kilometrů. Celkově urazil devět tisíc kilometrů včetně nuceného přeletu z Bangladéše do Barmy.
Má v plánu postupně přejet na koloběžce všechny kontinenty. V lednu 2020 se chystá do Afriky.
Pochází z Kolína, žije v Praze. Vystudoval střední zdravotnickou školu, obor zdravotní laborant. Krátce pracoval ve Fakultní nemocnici v pražském Motole jako laborant, potom dlouhé roky v logistice. Chvíli provozoval hudební klub. Nyní se věnuje cestování a focení naplno. Když necestuje, přednáší o svých toulkách.

https://www.startovac.cz/projekty/dobrobeznik-toci-dokument/
V roce 2016 jsem nastoupil na koloběžku a už jsem z ní neslezl. Vždycky jsem si přál poznat náš svět a tak jsem jako první kontinent projel na koloběžce Jižní Ameriku (6000km a 9 měsíců). Bylo fascinující pozorovat místní lidi, jak reagují na tento netradiční dopravní prostředek. Prohánět se na koloběžce po solné pláni v Bolívii nebo ukazovat koloběžku indiánům bylo splnění jednoho z mých šílených nápadů.
V roce 2018 přišla na řadu Asie. Cesta dlouhá 7850km, z Nového Dillí do Singapuru. Cesta vedla z Indie přes Himaláje v Nepálu, Bangladéš, Laos, Vietnam, Kambodžu, Thajsko, Malajsii a Singapur. Během sedmi měsíců jsem poznal neuvěřitelné množství skvělých lidí, kteří mají srdce na dlani. Z této cesty také vznikla kniha Dobroběžník mezi světy, která je plná barevných fotografií a příběhů.
V lednu 2020 se vydávám na třetí kontinent Afriku. Dalším mým přáním je natočit cestopisný dokument a Afrika se k tomu úplně vybízí. Rád bych prostřednictvím dokumentu sdílel skutečný příběh o neobvyklém cestování. To, jakým způsobem tento dopravní prostředek otevírá dveře do lidských duší a srdcí a jaké to vůbec je poznávat svět ze stoupátka koloběžky.
Reportáže z médií

TV Nova Koření - https://tn.nova.cz/clanek/koreni/koreni-dobrodruh-na-kolobezce.html

Česká Televize pořad Gejzír - https://bit.ly/2LfEUMH

TV Nova https://bit.ly/2LfEUMH (zdroj životopisu: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/marek-jelinek-cesta-asii-na-kolobezce.A190121_452222_praha-zpravy_rsr)

Ocenění

Marek Jelínek - knihy

2019  85%Dobroběžník mezi světy

Žánry autora

Dobrodružné Literatura česká Cestopisy a místopisy

Štítky z knih

Jelínek je 1x v oblíbených.
Osobní web autora