Maja Michajlovna Pliseckaja životopis

Maja Plisecká · pseudonym

ruská, 1925 - 2015

Životopis

Maja Plisecká (rusky: Майя Михайловна Плисецкая) (* 20. listopad 1925, Moskva, SSSR; † 2. května 2015) byla významná ruská baletka, choreografka, spisovatelka a herečku. Její manželem byl Rodion Ščedrin (*1932) - hudební skladatel a klavírista, národní umělec SSSR.

Narodila se v Moskvě, do židovské rodiny, manželům Rachil Michajlovně Messerer a Michailu Emmanueloviči Pliseckému. Matka byla herečka němého filmu a otec byl hospodářský činitel SSSR. Od roku 1932 do roku 1936 žila Maja v Norsku, na ostrově Západní Špicberky, kde její otec ze začátku pracoval jako vedoucí společnosti \\\"Arktikugolu\\\" (těžba uhlí) a poté jako generální konzul SSSR. Během stalinských čistek v noci 30. dubna, roku 1938 byl zatčen a téhož roku byl odsouzen a popraven. Její matka byla vyhnána do Kazachstánu, do Akmolinského tábora, který byl určen pro ženy, jejichž manželé údajně zradili svou vlast. Aby nemusela malá Maja do dětského domova, ujala se jí její teta z matčiny strany, Sulamif Messerer, která byla baletka.

Roku 1943 vystudovala Moskevskou choreografickou konzervatoř. Hned byla přijata do divadelní skupiny Velkého divadla v Moskvě. Začala tancovat sólové role a získala status primabaleríny. Roku 1958 si vzala za manžela hudebního skladatele Rodiona Ščedrina. V letech 1960 - 1989 byla primabalerínou Velkého divadla v Moskvě (Boľšoj teatr). Ani poté scénu neopustila, vystupovala na koncertech a dávala hodiny.
Po rozpadu Sovětského svazu žila v Mnichově, čas od času však s manželem navštěvovali Moskvu a Petrohrad. Oba měli též litevské občanství a byli prvními Rusy, kteří obdrželi litevské pasy. Jezdili též na daču nedaleko Trakajského zámku. Zemřela v Mnichově na infarkt. Podle poslední vůle má být její popel po smrti manžela smíchán dohromady s jeho a rozprášen nad Ruskem.
Na její počest byl jeden druh pivoněk vyšlechtěný v roce 1963 pojmenován Maja Pliseckaja a byla vydána poštovní známka s její podobiznou. (zdroj životopisu: wiki; https://bit.ly/3q7Yoop)

Ocenění (1)

2005 - Cena prince Asturského (Literatura)

Maja Michajlovna Pliseckaja - knihy

1997  92%Já Maja

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění

Štítky z knih

životopisy, biografie balet autobiografie baletky

Pliseckaja je 1x v oblíbených.
Osobní web autora