Lyn Robinson životopis

britská

Životopis

Lyn Robinson nejprve absolvovala bakalářské studium farmakologie a poté studovala knihovní a informační vědu, z níž získala doktorát. Proto se ve svých pracích často zaměřuje na práci s informacemi ve farmakologickém prostředí.
Dále má zkušenosti z oboru počítačové vědy a projektového řízení. Mezi její zájmy patří historie a teorie dokumentů a dokumentaristiky, digitální knihovny, digitální kultura, umění, kultovní média a fanouškovská fikce a móda.
Lyn Robinson v současnosti pracuje jako lektorka knihovní a informační vědy na City University London - School of Mathematics, Computer Science & Engineering - Department of Library & Information Science. Na City University London nastoupila roku 2004 a od roku 2006 zastává post programové ředitelky pro knihovní a informační vědu. Tamtéž založila i vzdělávací instituci Library School, známou také jako #citylis.
Působí rovněž na University College London na Department of Information Studies jako čestná lektorka a vedoucí doktorandů.
Ve svých dřívějších zaměstnáních zastávala pozici lektorky na Thames Valley University (nyní University of West London), projektové manažerky pro Informační program v Open Society Institute v Budapešti, manažerky informačních sloužeb pro British Postgraduate Medical Federation, senior programátorky na počítačovém oddělení UCL medical school, asistentky toxikologické laboratoře UCL a pracovala jako abstractor/indexer pro nakladatelství Derwent Publications.
Má více než 25 let pedagogické praxe a zkušeností se sestavováním vzdělávacích kurzů.
Věří ve výuku orientovanou na studenty a neustálý vývoj studijních plánů. Zajímá se o použití nových médií při výuce a zastává využití sociálních médií pro tvorbu vzdělávacích komunit. Upřednostňuje kombinaci akademicko-výzkumné výuky s učením pracovních dovedností a celoživotním vzděláváním. Snaží se přivádět do výuky profesionály se zkušenostmi z praxe.
Lyn Robinson se specializuje na teorii dokumentů a dokumentace (tj. způsoby chápání, určování a vývoje vývoje dokumentů a dopady informací na naše chování). Věnuje se výzkumům založeným na konceptech doménových analýz se zaměřením na usnadnění srozumitelné komunikace informací mezi autorem a uživatelem. Dále se věnuje změnám definice hranic oboru knihovní a informační vědy.
yn Robinsonová je autorkou prací z oboru knihovnictví a informační vědy zabývajících se historií, filozofií a podstatou informací, informačními zdroji (dokumenty a jejich soubory), a vlivu nových technologií, resp. komunikačních médií na informační chování. Přispívá do řady odborných periodik (př. Managing Information).
Lyn Robinson je v současnosti členkou knihovní komise na City University London a je členkou rady pro studium.
Lyn Robinson navštívila poprvé Českou Republiku v roce 2003 jako účastník na konferenci The Place of the Library in Civil Society.
Poprvé u nás vystoupila na konferenci Infodays 2014 s přednáškou na téma Library and Information Science Education for the 21st Century. Kde se zabývala vývojem knihovní a informační vědy, uplatněním informačních profesionálů v praxi a s tím souvisejicími změnami studijních plánů. V návaznosti na přednášku publikovala blogový příspěvek rozšiřující téma knihovní a informační vědy v 21. století. Podruhé přednášela na konferenci Inforum 2015 na téma Více než slova: Budoucnost dokumentů. Zaměřila se na vývoj dokumentů a z toho plynoucí důsledky pro profese knihovní a informační vědy.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.