Louise Glück životopis

americká, 1943 - 2023

Životopis

Louise Glücková (občanským jménem Louise Elisabeth Glück /ɡlɪk/; * 22. dubna 1943, New York) je americká básnířka a esejistka. V roce 2020 jí byla udělena Nobelova cena za literaturu „za její nezaměnitelný poetický hlas, který díky strohé kráse dává individuální existenci univerzální rozměr“.

Glücková se narodila v New Yorku a vyrůstala na Long Islandu. Její prarodiče z otcovy strany pocházeli z Maďarska a byli židovského původu. Matka Beatrice Glück roz. Grosby byla rovněž židovského původu, její předkové přišli do USA z Ruska.

Na střední škole začala trpět mentální anorexií a později nemoc překonala. Studovala na Sarah Lawrence College a na Kolumbijské univerzitěu, ale nezískala titul. Kromě spisovatelské činnosti působila jako učitelka poezie na několika akademických institucích. V současné době je Glücková lektorkou a Rosenkranzovou rezidenční spisovatelkou na Yaleově univerzitě. Žije v Cambridge ve státě Massachusetts.

Za své dílo získala řadu významných literárních ocenění ve Spojených státech, mimo jiné National Humanities Medal, Pulitzerovu cenu, National Book Award, National Book Critics Circle Award a Bollingenskou cenu. V letech 2003 až 2004 byla básníkem laureátem Spojených států. Glücková je často popisována jako autobiografická básnířka; její dílo je známo svou emocionální intenzitou. Často čerpá z mýtu, historie nebo přírodních jevů; medituje o osobních zkušenostech a moderním životě. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Louise_Glücková)

Ocenění (5)

2020 - Nobelova cena za literaturu
2015 - American Academy of Arts and Letters Gold Medals (Poetry)
2014 - National Book Award - kniha Noc věrnosti a ctnosti
2001 - Bollingen Prize for Poetry
1993 - Pulitzerova cena (Poezie) - kniha Divoký kosatec