Karel Josef Salm-Reifferscheidt životopis

rakousko-uherská, 1750 - 1838

Životopis

Byl moravský šlechtic, komoří a říšský kníže.

Jeho otec byl Antonín Karel Salm, držitel Řádu zlatého rouna. Karel Josef Salm se narodil 3. dubna 1750. Studoval filozofii, práva a architekturu v Paříži, kde se seznámil s osvícenstvím a zednářstvím. Když zemřel jeho otec, bylo mu teprve 19 let. Jeho starší bratr Xaver, který byl duchovním, se zřekl majetku ve prospěch Karla. Karel se tak stal jediným majitelem statků Rájec, Blansko a Jedovnice. Kromě toho se staral o zděděné statky v Ardenách. Jeho první manželka Pavlína roku 1791 zemřela a on se znovu oženil s Marií Antonií Paarovou.

Na svých panstvích začal budovat průmysl a železářství, na což mohl navázal jeho syn Hugo František Salm. Zastával úřad komořího a majestátem ze dne 9. října 1790 byl povýšen do stavu říšských knížat. K této události si nechal zhotovit knížecí korunu, která je v současnosti po svatováclavské koruně další jedinou korunu na území České republiky. Na Moravu přenesl zednářské hnutí a stal se jeho čelným představitelem.

Jeho panství na Moravě utrpěla velké škody za napoleonských válek, kraji se nevyhnulo pustošení francouzských vojsk na přelomu roku 1805–1806 a poté v roce 1809. Jeho panství se ocitlo ve finanční tísni a tak 8. září 1811 převzal celý rodový majetek mladý a dravý syn Hugo František Salm. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.