Kao Č´-šeng životopis

čínská, 1964

Životopis

Kao Č-šeng (čínsky 高智晟, pinyin Gao Zhisheng) (* 1966, Šan-si, Čína) je čínský armádní veterán a právník-samouk. List New York Times jej označil za "jednoho z nejvýznamnějších čínských lidsko-právních advokátů."] Poté co se dostal mezi právnickou elitu[1] a provozoval vlastní právnickou kancelář v Pekingu. Kvůli obhajobě občanů postižených státem, například v případech farmářů, kterým byla odebrána půda, pronásledovaní příznivců Falun Gongu nebo čínských křesťanů z podzemní církve se dostal se do nepřízně čínského režimu.[2] V roce 2007 byl navržen na Nobelovu cenu míru. Od právnické obce obdržel v roce 2010 cenu za odvážnou advokacii která mu byla udělana v jeho nepřítomnosti na slavnostním předání v kalifornské Santa Barbaře. V Londýně mu byla v roce 2011 udělena Bindmansova cena[4] v žebříčku cenzury svobody projevu.

Za svoje aktivity na poli lidských práv byl čínskými státními úřady vyloučen z advokátní komory, zadržen, a mučen čínskou tajnou policií. Kao Č'-šeng byl několikrát tajně zatčen. Poprvé během příprav na olympijské hry v Pekingu v roce 2008, úřady odmítaly sdělit místo jeho pobytu a poté opět během roku 2010.

V současné době je právník nezvěstný, o jeho případ se zajímá Evropský parlament, který opakovaně naléhá na čínskou vládu, aby rozběhla nezávislé vyšetřování právníkova zmizení a poskytla věrohodné informace o jeho zdravotním stavu a místě pobytu. Petici za jeho osvobození již podepsalo bezmála 150 tisíc lidí. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kao_%C4%8C%27-%C5%A1eng)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.