John Carlin životopis

britská, 1956

Životopis

Johnova matka byla Španělka a otec Skot. První tři roky svého života strávil v severním Londýně. Poté se kvůli práci otce na britském velvyslanectví musel odtěhovat do Buenos Aires v Argentině. Po návratu do Anglie, navštěvoval vysokou školu St. George ve Weybridge, a ve studiu pokračoval v oboru anglický jazyk a literatura na Oxford University.

Svou novinářskou kariéru zahájil v Buenos Aires Herald v roce 1981, kde psal o filmu, fotbalu a politice. Od roku 1982 šest let pracoval v Mexiku a Střední Americe, mimo jiné, Times a Sunday Times, Toronto Star, BBC, CBC a ABC (US). Po roce 1986 začal psát pro London Independent.

V letech 1989-1995 byl hlavním korespondentem The Independent z jižní Afriky. V roce 1993 napsal dokument BBC o jihoafrické "Third Force", jeho první televizní práci.

V roce 1995 byl ve Spojených státech jmenován vedoucím kanceláře pro The Independent on Sunday. Tuto funkci zastával do roku 1998.

V roce 1997 napsal článek s názvem "A Farewell to Arms" (sbohem armádo) pro časopis Wired, který se zabývá informačními válkami. Tento článek měl původně tvořit základ filmu WW3.com (1999). Ten ale nikdy nespatřil světlo světa. Scénář byl roku 2007 přepsán a použit do filmu Live Free or Die Hard (Die Hard 4.0).

V roce 1998 se připojil k El País, předním světovým španělským novinám se sídlem v Barceloně, kde dosud pracuje jako vedoucí mezinárodní spisovatel.

Jako spisovatel a novinář pracoval v roce 1999 na epizodě série Frontline amerického PBS s názvem The Long Walk of Nelson Mandela. Odvysílala ji také jihoafrická SABC jako The First Accused .

Jeho další článek byl základem pro scénář dokumentu Maradona - Kicking the Habit z roku 2000 stanice Channel 4.

V roce 2000 Carlin získal cenu El País Ortega y Gasset Award za žurnalistiku, za článek ve španělských novinách El País. Poté v roce 2004 získal britskou Press Award "Food and Drink Writer of the Year".

11. října 2010 noviny El Pais napsali, že John Carlin připravuje životopis tenisty Rafaela Nadala, který pak v roce 2011 vydalo nakladatelství Urano Ediciones. (zdroj životopisu: es.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

John Carlin - knihy

2012  88%Rafa

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

sport tenis autobiografie

Carlin je 0x v oblíbených.