Jiřina Chudková životopis

česká, 1926 - 2005

Životopis

Narozena 6. 4. 1926 v Uherském Hradišti, rodným jménem Jiřina Kupková. Od roku 1934 žila s rodiči ve Zlíně, kde vystudovala gymnázium. V r. 1944 byla nuceně nasazena na práci v Baťových továrnách (nejprve jako dělnice ve strojírně, později coby účtařka).

Po skončení války nastoupila studium českého jazyka a filozofie na FF UK v Praze. Během roku 1948 přestoupila na Masarykovu univerzitu do Brna, kde byla blíže svému domovu. V roce 1953 získala doktorát z filozofie a nastoupila jako asistentka ve filologickém semináři pedagogické fakulty v Brně. Roku 1958 přestoupila na Pedagogickou fakultu v Boskovicích. Od roku 1961 potom učila na pedagogickém institutu (nynější Pedagogické fakultě ZČU) v Plzni.

V době normalizace musela školu z politických důvodů opustit, i se svým manželem Bohumilem Chudkem, který zde byl také pedagogicky činný. Poté působila jako středoškolská pedagožka na Střední odborné škole v Křimicích, rovněž učila češtinu zahraniční pracovníky Škody Plzeň. Dále vychovávala recitátory a věnovala se loutkařství, horolezectví, logopedii i cestovnímu ruchu coby průvodkyně.

Po Sametové revoluci se směla na fakultu na několik let navrátit. V závěru života působila rovněž coby laická kazatelka Unitarie Plzeň. Odmítla přitom ze skromnosti možný titul reverendky (Rev.), ač na něj měla nárok, neboť k němu postačovalo i filozofické vzdělání. Její duchovní promluvy byly publikovány v knižní sbírce Být sám sebou, kterou připravili po smrti J. Chudkové (+4. 2. 2005 v Plzni) členové její náboženské obce. (Publikace byla vydána roku 2009 Obcí unitářů v Plzni v černobílém provedení, 2. vydání s barevnou obálkou vyšlo r. 2014 v nakladatelství Unitaria v Praze). Kniha obsahuje také 3 statě věnované životu a dílu Jiřiny Chudkové (autorem jedné z nich je univerzitní profesor Viktor Viktora).

Dr. Chudková je též autorkou řady studií a filologické příručky Zdokonalujeme se v pravopise, která se dle profesora Viktory pro svoji oblíbenost u čtenářů a uživatelů dočkala řady opakovaných vydání (NK jich mezi léty 1970–1986 registruje 10).

Jiřina Chudková byla dvakrát vdaná. První manželství s dr. Radislavem Hoškem skončilo rozvodem, z druhého s Mgr. Bohumilem Chudkem (rovněž vysokoškolským učitelem a odborným publicistou) vzešel jediný syn Vladan. (zdroj životopisu: www.mlp.cz; kniha Být sám sebou)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.