Jiří Zdeněk Novák životopis

česká, 1912 - 2001

Životopis

Autor povídek ze života školních dětí a textů k obrázkovým knížkám pro nejmenší; překladatel próz a dramat z angličtiny a francouzštiny, filmový scénárista a autor divadelních, rozhlasových a televizních dramatizací.

Narodil se v lékařské rodině. Dětství strávil v rodině matčina otce, řídícího učitele ve Vamberku, kde také chodil do obecné školy. Od roku 1923 studoval na reálném gymnáziu v Praze a na Právnické fakultě UK /doktorát 1937/. Právům se pak nevěnoval. Od roku 1938 pracoval jako redaktor nakladatelství Melantrich, v roce 1945 se stal dramaturgem a scénáristkou Českosl. státního filmu, od roku 1952, kdy byl propuštěn, vykonával svobodné povolání a živil se především jako překladatel a scénárista.
Do literatury vstoupil drobnými povídkami pro mládež, které uveřejňoval hlavně v dětské příloze Lidových novin. Vrchol této tvorby představoval úspěšný chlapecký román s detektivní zápletkou "Prázdniny Adama Bendy", zachycující tělesné, mravní a citové dospívání chlapců uprostřed romantické letní přírody. Později se věnoval menším dětem: z jeho četných knížek s obrázky, leporel a doprovodných textů k omalovánkám vyniklo leporelo "Cvrček a mravenci".
Po roce 1945 se těžiště jeho tvorby přesunulo k překladům z francouzštiny a hlavně z angličtiny. V próze se zaměřoval - vedle proslulých autorů O. Wilda, G. K. Chestertona a J. Steinbecka - na soudobou detektivní, humoristickou a dobrodružnou literaturu. V dramatu přeložil několik klasických děl /Moliére, P. C. Marivaux, R. B. Sheridan/, v 60. a 70. letech pak množství her konverzačního charakteru pro pražská i oblastní divadla. Významná byla i jeho práce pro film, rozhlas a televizi. Byl autorem námětu i scénáře k filmu "Hrdinové mlčí" /s V. Tůmou/ a mnoha původních pohádek pro rozhlas. Pro rozhlas i televizi vytvořil rovněž řadu dramatizací. (zdroj životopisu: Lexikon české literatury 3/I...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.