Jiří Pecha životopis

česká, 1944 - 2019

Životopis

Jiří Pecha, zvaný Peca (12. listopadu 1944 Třebíč – 28. února 2019, byl český divadelní a televizní herec.
Vyrůstal v Třebíči, v její místní části Borovina, kde závodně běhal přespolní běh, mezi mladšími dorostenci skončil druhý v republikovém přeboru. Při tréninku psa se však zranil, způsobil si otevřenou zlomeninu nohy, kdy tak skončila jeho sportovní kariéra. Jeho otec pracoval v továrně na boty BOPO a byl redaktorem Baťových Zlínských novin, byl také divadelní ochotník, matka profesí zdravotní sestra šila divadelníkům kostýmy. V ochotnickém divadle pomáhal spolu s bratrem se stavbou kulis a občasně hrál dětské role. Po setkání s ochotníkem a učitelem Josefem Geržou bylo Jiřímu Pechovi doporučeno, ať se vydá na studia herectví do Brna. Ve Žďáru nad Sázavou se vyučil elektromechanikem a následně opravoval pračky a převíjel motory. I přes to, že neměl maturitu, tak byl přijat na JAMU v Brně, kterou vystudoval.
Spolu s Bolkem Polívkou zakládal Divadlo Husa na provázku, kde od roku 1997 ztvárňoval roli babičky v inscenaci Babička - fetišistická revue, za kterou téhož roku obdržel speciální Cenu Alfréda Radoka za „mužský herecký výkon v ženské roli“. Hrál např. i ve filmech Balada pro banditu, Lotrando a Zubejda a Pupendo.
V roce 2017 obdržel ocenění Cena města Třebíče.[4] V říjnu 2017 cenu za Jiřího Pechu převzala jeho manželka Jana, nemohl se předávání zúčastnit ze zdravotních důvodů.
Jiří Pecha zemřel 28. února 2019 ve věku 74 let, příčinou úmrtí byly dlouhodobé zdravotní potíže. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jiří_Pecha)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.