Jiří Herczeg životopis

česká, 1969 - 2017

Životopis

Doc. JUDr. Jiří Herczeg, Ph.D. absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Byl docentem na katedře trestního práva Právnické fakulty UK a současně působil jako advokát v Praze.

Ve své advokátní praxi se zaměřoval na hospodářské trestní právo, ústavní právo, ochranu základních lidských práv a svobod a řízení před Ústavním soudem ČR a Evropským soudem pro lidská práva. V rámci své publikační činnosti se zaměřoval především na otázky trestního práva hmotného a ochranu práv obviněných v trestním řízení. Jeho nejvýznamnější prací je monografie „Meze svobody projevu“ (Orac, 2004), za kterou obdržel v roce 2005 Bolzanovu cenu. V roce 2008 vydal monografii Trestné činy z nenávisti (ASPI, 2008). Dále se spoluautorsky podílel na učebnicích trestního práva hmotného i procesního, především „Trestní právo hmotné, I. a II.“ (ASPI, 2007), „Trestní právo procesní“ (Linde, 2007).

Doc. Herczeg byl členem pracovní komise Legislativní rady vlády ČR pro trestní právo a členem sekce pro trestní právo a obhajobu České advokátní komory. Z mezinárodních kontaktů je možno uvést členství v mezinárodní pracovní skupině Univerzity Würzburg pro srovnávací trestní právo (IWAS - der Internationale Würzburger Arbeitskreis zum Strafrechtsvergleich).

Dne 27. 7. 2017 zemřel v Praze na Senovážném náměstí skokem z okna. Bylo mu 48 let. (zdroj životopisu: http://www.akhct.cz/advokati/j...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.