Jeremy Scahill životopis

americká, 1974

Životopis

Narodil se v Chicagu, Illinois, ale vyrůstal ve Wauwatose, Wisconsin. Jeho rodiče Lisa a Michael Scahill byli sociální aktivisté. Maturoval v roce 1992.

Investigativní novinář a spisovatel, jedním ze zakladatelů online zpravodajského serveru The Intercept a autor knihy Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army, za kterou dostal cenu George Polka. Dne 23. dubna 2013 vydal knihu Dirty Wars: The World Is a Battlefield s nakladatelstvím Nation Books. V červnu téhož roku byl vydán stejnojmenný dokument. V roce 2013 měl premiéru na filmovém festivalu Sundance. Scahill je členem The Nation Institute a vydává pravidelný podcast zvaný Intercepted.

Svou kariéru začal jako neplacený stážista v neziskovém zpravodajském pořadu Democracy Now! sítě Pacifica Radio.

Scahill kritizoval rozhodnutí vlády USA obvinit zakladatele WikiLeaks Juliana Assange podle zákona o špionáži z roku 1917 za jeho roli v roce 2010 při zveřejnění řady dokumentů z války v Iráku a diplomatických depeší. Scahill tweetoval: "Jde o odvetu za zveřejnění důkazů o válečných zločinech USA a dalších zločinech nejmocnějším národem na Zemi. Je to hrozba pro svobodu tisku."

V roce 1999 informoval o kosovském konfliktu, živě informoval z Bělehradu a samotného Kosova. V článku v International Socialist Review Scahill obvinil misi Organizace spojených národů v Kosovu (UNMIK) ze spoluúčasti na albánských zvěrstvech páchaných na Srbech.

V červenci 2011 Scahill odhalil existenci protiteroristického centra řízeného CIA na letišti v somálském Mogadišu a informoval o dosud neznámé tajné věznici umístěné v suterénu Somálské národní bezpečnostní agentury financované USA , ve které – podle amerického úřadu — američtí agenti vyslýchali vězně.

Získal řadu ocenění, včetně prestižní ceny George Polk Award (dvakrát), četných cen Project Censored Awards a Izzy Award, pojmenované po investigativním novináři I. F. Stoneovi. Byl jedním z mála západních reportérů, kteří získali přístup do věznice Abu Ghraib, když byl u moci Saddám Husajn, a jeho příběh o vyprázdnění tohoto vězení získal v roce 2003 cenu Golden Reel od Národní federace komunitních vysílatelů. V roce 2013 mu byla udělena Windham–Campbellova literární cena, jedna z nejbohatších literárních cen na světě. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jeremy Scahill - knihy

2015  74%Tajné války - Svět je bitevní pole

Žánry autora

Literatura faktu Thrillery

Štítky z knih

Scahill je 0x v oblíbených.