Jaroslav Baláš životopis

česká, 1933 - 2007

Životopis

Spisovatel Jaroslav Baláš se narodil 16. dubna 1933 v Trenčíně. Velkou část svého života věnoval službě v ČSLA. Žije a pracuje v jižních Čechách.
Publikovat začal ve vojenském odborném tisku, později začal psát beletrii. Jeho povídky a novely vycházely v časopise Československý voják, v literární příloze Rudého práva a v Literárním měsíčníku. Knižně debutoval povídkami ve sborníku Slunce nad náš dům (Naše vojsko 1985). Krátce nato publikoval svůj první román V Zářečí se nebrečí (Naše vojsko 1986 v edici Živé knihy). Vrátil se v něm do vlastního válečného dětství a mnohé z románových dějů mají autobiografický charakter. Rukopis tohoto díla byl oceněn v literární soutěži, kterou ke 40. výročí osvobození Československa vypsalo Naše vojsko společně s Českým literárním fondem.
V kriminálním románu Jak umírá květ, který je žánrovým osvěžením Balážovy tvorby, se autor vyznal ze své lásky k jižním Čechám a z obdivu k zodpovědné a náročné práci příslušníků naší Bezpečnosti. (zdroj životopisu: citace z knihy Jak umírá kv...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.