Jana Skalová životopis

česká

Životopis

Jana Skalová je plzeňská dětská fyzioterapeutka s téměř 40 letou praxí. Celý ten čas pracovala ve Fakultní nemocnici v Plzni. Svoji profesi vykonávala na všech dětských odděleních, která se v nemocnici nacházejí a také na ambulanci dětské fyzioterapie. Na každém z těch oddělení ji malí pacienti a jejich rodiče naučili něco jiného. Například na oddělení nedonošených miminek se naučila nádherné vnímání dětí přes svoje ruce. Tam kdysi začalo její poznávání i toho „něčeho jiného“. Na oddělení dětské jednotky intenzivní péče se zase naučila, že i děti, které jsou v bezvědomí či utlumené léky, vnímají. Některé z nich téměř přesně dokázaly interpretovat to, co se s nimi, po dobu jejich „nevědomí“, dělo. Na oddělení dětské hemato-onkologie ji děti a jejich rodiče (většinou maminky), naučili být i klaunem a tetou, která přijde nejenom cvičit, ale i pohladit duši. Na oddělení větších dětí a kojenců zase mimo jiné pochopila, jak moc velká může být víra ve vaše poslání. Věříte-li zcela tomu, co děláte, všechny síly ve vesmíru se spojí, aby vám pomohly. Na ambulantní oddělení ke cvičení přicházely děti se všemi možnými diagnózami: Děti předčasně narozené, s opožděným či nerovnoměrným pohybovým vývojem, s predilekcí hlavičky, s hypertonií či hypotonií, se zpožděným vývojem díky abdukčnímu balením, s parezami brachiálního plexu či lícního nervu. Děti s vadným držením těla, skoliózou, po různých úrazech, s dětskou mozkovou obrnou, s myopatií, s revmatickými potížemi, po onkologické léčbě… Tady ji to zase učilo poznávat lidi a jejich příběhy a tudíž nesmírné trpělivosti, pochopení, respektování individuality dítěte, prostě životní „psychologii“.
A v neposlední řadě ji to naučilo i tomu, že neideální informovanost rodičů o pohybovém vývoji jejich dětí a nevhodná reklama, může velmi snadno způsobit vytvoření nového a zcela jistě zbytečného dětského pacienta.

Toto všechno a dvě úžasné, pro děti „dýchající“ paní doktorky (Dr.Mydlilová a Dr. Weberová-Chvílová) ji dovedlo ke psaní článků, k přednáškám a nakonec i k napsání malé, ale pro rodiče užitečné, knížky „S láskou ke zdravému pohybu našich dětí“ (2012, Krigl). (zdroj životopisu: http://fyzio-vltavinek.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.