Jan Kraus životopis

česká, 1953

Životopis

Herec, moderátor, publicista, režisér, dramatik a podnikatel. Tím vším je Jan Kraus. Narodil se v Praze. Jeho otec - novinář a spisovatel Ota Kraus byl za druhé světové války vězněn v Osvětimi. Jan má ještě čtyři sourozence. Nejstarší bratr Ivan se stejně jako on věnuje herectví a dnes žije střídavě v Praze a Paříži.

Jan přitom herectví nikdy nestudoval. Už jako malé dítě uspěl na několika konkurzech a od konce 60. let se začal objevovat v epizodních roličkách ve filmech. Mihnul se například v Herzově SPALOVAČI MRTVOL nebo televizním seriálu ZÁHADA HLAVOLAMU.

Po absolvování gymnázia pokračoval v herecké kariéře. Ačkoli se objevil ve spoustě úspěšných projektech a spolupracoval s významnými českými režiséry, nadále dostával většinou jen malé, avšak nezapomenutelné role. Převážně v pohádkách a komediích.

Za zmínku stojí třeba postava darebáka Miky Rouska v DÍVCE NA KOŠTĚTI, princ Jiří z pohádky JAK SE BUDÍ PRINCEZNY, nebo vojín Voňavka v ČERNÝCH BARONECH.

V roce 2002 dostal velký prostor ve snímku Andrei Sedláčkové MUSÍM TĚ SVÉST, kde ztělesnil sobeckého svůdce žen Otu Nýdrleho a zahrál si tu po boku své životní partnerky Ivany Chýlkové.

V posledních letech je Jan Kraus spjatý především s televizní tvorbou. Objevil se v několika seriálech a na ČT moderuje vysoce sledovaný pořad Uvolněte se, prosím!, jenž vyhrál diváckou anketu TýTý pro nejlepší pořad roku.

Jan je otcem čtyř synů. Prostřední David se rovněž pohybuje ve světě showbyznysu, ovšem jako muzikant a zpěvák. (zdroj životopisu: http://www.csfd.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.