Jan Javůrek životopis

česká, 1931 - 2017

Životopis

prof. MUDr. Jan Javůrek DrSc. byl rehabilitační lékař, ortoped, balneolog a tělovýchovný lékař, který se narodil 15. 11. 1931 v Praze. Po absolvování Fakulty dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze roku 1957 pracoval postupně na pediatrii i rehabilitaci v krajské nemocnici v Ústí nad Labem a Karlových Varech. Roku 1976 se stává primářem rehabilitace Fakultní nemocnice v Motole, kde posléze zakládá studijní obor rehabilitace a Kliniku rehabilitačního lékařství při 2. lékařské fakultě UK. Jeho zásluhou se později přednostou této největší RHB kliniky v ČR stal poprvé v historii fyzioterapeut - prof. PaeDr. Pavel Kolář.

Prof. Javůrek se časem také stává spoluzakladatelem výuky fyzioterapie na FTVS, organizuje domácí i mezinárodní konference, zakládá časopis Referátový výběr z léčebné rehabilitace a stává se jeho redaktorem, a publikuje více než 218 prací spolu s 18 učebnicemi. Mezi nejvýznamnější díla patří "Regenerace sil pro pracovníky ve školství a vědě," "Léčebná rehabilitace sportovců," "Malý atlas léčebných obstřiků," a "Fototerapie biolaserem."

Pan profesor umírá ve věku 86 let 29. listopadu 2017.

(library.upol.cz; Pavel Kolář - Rehabilitace v klinické praxi, 2009; Facebook RehaEduca) (zdroj životopisu: http://www.fnmotol.cz/o-nas/hi...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.