Ivo Barteček životopis

česká, 1953

Životopis

Prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc. (*18. září 1953, Bohumín) zabývá se dějinami ranného novověku, dějinami iberoamerického světa a historiografií českých zemí.

Po absolutoriu historie a germánské filologie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci nastoupil do Orientálního ústavu ČSAV, kde setrval do roku 1990. Postupně vystřídal pracoviště v Historickém ústavu ČSAV, na Filozofické fakultě Ostravské univerzity (dva roky coby proděkan) a konečně na katedře historie FF UP, kde přednáší doposud. V letech 2003–2010 zastával post děkana FF UP, od roku 2012 vede Fakultu logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Odborně se zaměřuje na raně-novověké dějiny Latinské Ameriky a Iberského poloostrova, české/československé kontakty se zeměmi Latinské Ameriky a také na moravskou regionální historii. Působil mj. v Komisi pro dějiny krajanů, Čechů v zahraničí a v oborové akreditační komisi, spolupracoval se Střediskem iberoamerických studií FF UK a Pedagogickou fakultou UP, absolvoval řadu studijních pobytů v zahraničí. Je členem několika vědeckých či redakčních rad a držitelem Stříbrné medaile UP (2003). (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.