Ivan Sergejevič Sokolov-Mikitov životopis

ruská, 1892 - 1975

Životopis

Ivan Sergejevič Sokolov-Mikitov, rusky: Иван Сергеевич Соколов-Микитов (29.5.1892 - 20.2.1975) byl ruský sovětský spisovatel, novinář a speciální korespondent.
Zúčastnil se mnoha cest a expedic, proslavil se svými poutavými cestovatelskými črtami, byl také považován za skvělého stylistu pozorujícího přírodu v linii Konstantina Paustovského a Michaila Prišvina.
Narodil se v Carském Rusku v lesní smolenské vesnici Kislovo, ve vlasti otce Sergeje Nikitiče Sokolova, kde strávil i dětství. Studoval na reálném gymnáziu ve Smolensku, ale byl vyloučen z 5. třídy z důvodu nedostatečnosti a špatného chování. V roce 1910 se přestěhoval do Petrohradu a absolvoval zemědělské kurzy.
Seznámení se spisovateli A. M. Remizovem, A. Kuprinem, A. S. Grinem, M. Prišvinem a V. Šiškovem určilo jeho další osud. Napsal své první dílo – pohádku Sůl země.
Velmi se zajímal o letectví. V letech první světové války (19114-1918) spolu se slavným letcem G. V. Alechnovičem uskutečnil bojové lety na bombardéru Ilja Muromec. Jako námořník se plavil na různých plavidlech a po celý život si uchoval lásku k moři. Po mnohaletém cestování za hranicemi se vrátil do vlasti.
Roky strávené ve Smolensku (1922-1929) byly jeho spisovatelsky nejplodnější. V Kočanech napsal cykly povídek Na říčce Nevěstince, Na teplé zemi, Na své zemi, Mořské povídky, povídku Čižikova Lávra a svá nejlepší díla – povídku Pyl, povídku Jelen a mnoho dalších.
Pod vedením Otto Schmidta se účastnil arktických expedic na ledoborci Georgij Sedov do Severního ledového oceánu, do Země Františka Josefa a Severní země, následovala expedice na záchranu ledoborce Malygin, které se účastnil jako korespondent listu Izvěstija. Právě po těchto událostech vycházejí cykly Zámořské povídky, Na Bílé zemi a povídka Dětství, kterou považoval za nejdůležitější dílo svého života.
Po Velké vlastenecké válce (1949-1945) hodně cestuje po Rusku, setkává se s různými lidmi, vede si zápisky a sbírá materiály pro budoucí knihy.
V roce 1952 postavil dům v obci Karačarovo a hodně pracoval na knihách Na teplé zemi, Zvuky země, Karačarovské zápisky. V tomto domě pobývali slavní spisovatelé, umělci a novináři.
Neměl rád, když se mu říkalo cestovatel, světoběžník, lovec. Vždycky byl spisovatel – psal pohádky, podobenství, črty a povídky.
V roce 2008 bylo v obci Poldněvo v Ugranském rajónu ve Smolenské oblasti otevřeno muzeum v domě Ivana Sergejeviče Sokolova-Mikitova, převezené z vesnice Kislovo. (zdroj životopisu: www.pushkin-vyatka.ru)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.