Israel Shahak životopis

izraelská, 1933 - 2001

Životopis

Israel Shahak (rozený Himmelstaub) se narodil roku 1933 ve Varšavě rodině vzdělaných ortodoxních sionistů. Dětství strávil ve varšavském ghettu a na počátku druhé světové války se začal skrývat. Chytili jej a spolu s matkou převezli do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde strávil dva roky. Ty se na něm nesmazatelně podepsaly do konce života. Jeho i matku osvobodili v dubnu 1945 Američané, do Izraele emigroval koncem roku 1945 ve věku 12 let. Roku 1961 obdržel doktorát na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Začal přednášet na univerzitě jako lektor a později se stal profesorem organické chemie. Po mnohá léta byl Shahak nejoblíbenějším profesorem ve studentském hlasování. Profesor Shahak obdržel mnoho projevů mezinárodního uznání za výzkum a léčbu rakoviny, ale nejvíce jej proslavily jeho kontroverzní politické názory. Velmi dlouho jej označovali za „toho, který nenávidí Izrael“. Shahak se v šedesátých letech aktivně zapojil do politiky a hnutí na obranu lidských práv a proslul svými nezávislými a originálními názory. Veřejně odsuzoval veškeré formy a projevy nacionalismu a vysloužil si tím nenávist jak Izraelců, tak Palestinců. V roce 1968 předsedal jedné z prvních politických organizací, jež projevovala nesouhlas s izraelským obsazením okupovaných území – Council against House Destruction. Shahak se v polovině sedmdesátých let stal předsedou Izraelské ligy pro lidská práva a v té funkci setrval do roku 1990, kdy organizace zanikla. Účast profesora Shahaka na početných mezinárodních fórech, kde odsuzoval izraelskou okupaci, vyvolávala v domovské zemi veřejnou nenávist a na počátku sedmdesátých let se začaly ozývat hlasy, které požadovaly jeho vyloučení z Hebrejské univerzity a odsouzení za zradu. Postavili se za něj intelektuálové z celého světa, například jeho přátelé Jean-Paul Satre a Noam Chomsky, ale z Izraelců jej podporovala jen malá část. Jeho přednášky a publikace přiváděly k šílenství izraelské levičáky ještě více než pravičáky. Shahak velmi často napadal levičáckou přetvářku v Izraeli. Profesor Ammon Rubinstein dokonce požádal ministra vnitra, aby Shahakovi zabavil pas a zabránil mu tak odcestovat do zahraničí očerňovat tam Izrael.

V roce 1990 odešel Shahak ze zdravotních důvodů do penze. Až do poslední chvíle však nepřestal sledovat a kritizovat izraelská média a jejich redaktory zaplavoval horami dopisů.

Profesor Israel Shahak, jeden z nejodvážnějších aktivistů v oblasti lidských práv, zemřel 4.července 2001 ve věku 68 let.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.