Gore Vidal životopis

americká, 1925 - 2012

Životopis

Gore Vidal, vlastním jménem Eugene Luther Vidal jr., (3. října 1925, West Point, USA – 31. července 2012, Los Angeles, Kalifornie, USA) byl americký spisovatel, scenárista a politik. Psal také pod pseudonymy Edgar Box, Cameron Kay a Katherine Everard.

Je autorem více než dvaceti románů, pěti divadelních her, sbírky povídek, řady filmových a televizních scénářů a přes dvou set esejů.

Gore Vidal je legendou v oblasti psaní bestseleru, také byl významným dramatikem, zručným esejistou, scénáristou, no prostě všestranně nadaným umělcem, který měl cit pro dokonalé dílo s kapkou perfekcionismu. Nikdy nebyl se svou prací spokojen, dokud nebyla naprosto podle jeho představ. Neexistovalo slovo – to je dobrý – vše muselo být perfektní, jinak to nešlo do světa. Kritici nemohli přenést přes srdce jeden z jeho prvních románů s rysem homosexuality. On sám se také stal kritikem, ale politickým. Neustále si veřejně stěžoval na americkou vládu v otázkách válek, které se s nimi vlastně táhnou až do dnešních časů.

Narodil se ve West Pointu v New Yorku. Jeho otec byl prvním leteckým instruktorem. Na škole se stal výtečným basebalovým hráčem a už to vypadalo, že jeho budoucnost je zpečetěná. Jeho bratr byl také velmi dobrým atletem, dokonce stanul na Olympijských hrách v letech 1924 v USA v sedmiboji. Vidala avšak lákala pisatelská tvorba a sportu zanechal.
V letech 1943-46 sloužil v armádě, a v tomto údobí svého života napsal během svého vojenského pobytu v Tichomoří svůj první román - Williwaw (1946) - strohý a zdařilý popis boje mužů s živly.
Jeho dědeček, populární slepý senátor za Oklahomu, snil o tom, že si jeho vnuk, který ho už jako desetiletý vodil do Kongresu, zvolí politickou kariéru, ale ten dal nakonec přednost spisovatelské dráze. Politika ale stále byla předmětem jeho zájmu a dokonce se dvakrát ucházel o významné politické funkce - jednou o křeslo člena Sněmovny reprezentantů za New York, podruhé o senátorství v Kalifornii. (zdroj životopisu: archiv autorů, cs.wikipedia.org)

Ocenění (1)

2009 - National Book Award (Medal for Distinguished Contribution)