George Soros životopis

maďarská, 1930

Životopis

Maďarský rodák a americký finančník židovského původu. Z Maďarska odešel po válce v roce 1946. Od roku 1947 žil v Anglii, kde studoval ekonomii na London School of Economics. V roce 1956 odešel do USA, aby - jak říká - vydělal dost peněz na Wall Street a mohl žít jako spisovatel a filosof.

Je podruhé ženatý, se Susan Weber Soros, a má pět dětí. Proslul svými finančními měnovými spekulacemi, ale i jako angažovaný, velkorysý filantrop. Předsedá Soros Fund Management a Open Society Institute, které založil, je také ředitelem Council on Foreign Relations. V roce 1970 založil Quantum Fund spolu s Jimem Rogersem. Během deseti let se jim navrátilo přes 4000 % vkladu, což je základem Sorosova bohatství.

Soros je angažovaným filantropem od roku 1979, kdy začal podporovat černošské studenty, aby mohli studovat na Kapské univerzitě (University of Cape Town) v Jihoafrické republice, tehdy trpící pod apartheidem. Podporuje i změny a vznik demokracie v bývalých zemích sovětských satelitů, jako například i v Gruzii, na Ukrajině, v České republice a jinde. Ve Spojených státech je jedním z významných přispěvatelů liberálních organizací.

Sorosova podpora změn ke svobodě a demokracii ve střední a východní Evropě je, mimo podpory přímé, záležitostí místních organizací - Open Society Institute, Sorosových nadací (Soros Foundation). Jako i Nadaci Open Society Fund Praha (Nadace OSF Praha) v Česku. Také založil a finančně podporuje nadaci Středoevropské univerzity (Central European University). Podporuje také Transparency International.

Soros je žákem Karla Poppera, se kterým si i živě dopisoval, a říká, že jeho investiční strategie jsou založeny na Popperově skepticismu o spolehlivosti jakékoliv lidské víry. Jako filozof popularizuje koncepty dynamické nerovnováhy (dynamic disequilibrium|dynamic disequilibrium), statické nerovnováhy (static disequilibrium|static disequilibrium), a téměř rovnovážných podmínek (near-equilibrium conditions). Jeho publikace se zaměřují na koncept reflektivity (reflexivity).

Je nechvalně známý svými kontroverzemi v tom, že svými finančními investicemi skrývajícími se za filantropii se snaží ovlivňovat politiku jednotlivých států. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org/wiki/George_Soros)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.