Gabriello Chiabrera životopis

italská, 1552 - 1638

Životopis

Gabriello Chiabrera (18. července 1552 - 14. října 1638) byl italský básník a libretista. Byl označován za ,,italského Pindara".
Chiabrera byl šlechtického původu, pocházel ze Savonny v tehdejší Benátské republice. V devíti letech odešel do Říma, kde ho opatroval jeho strýc Giovanni, který se také postaral ojeho dobré vzdělání, zprvu domácími učiteli, posléze v jezuitské koleji, kde byl až do svých dvaceti let. Po smrti svého strýce vstoupil do služeb kardinála, posléze odešel do Florencie, kde žil ve službách Marie de Medici. Zemřel ve věku osmdesáti pěti let v Římě.
Byl ovlivněn Ronsardem a starořeckými básníky, zejména Pindarem a Anakreónem, psal podle antických vzorů. Jeho první rozsáhlejší básní byla Gotiade, následovaly epické básně Amedeide, Firenze, Foresto a Ruggiero. Také napsal sbírku hrdinské lyriky Pindariche a sbírku milostné lyriky Anancreontiche, drobnější skladby náboženské, sonety, epitafy, drobné příležitostné verše a mnoho operních libret. Užíval antické veršované formy, často také blankvers. Pěstovall iterární formu ódy. Byl členem Florentské cameraty.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Gabriello Chiabrera - knihy

2015  87%Hvězda v noci, duha ve dne

Žánry autora

Literatura světová Poezie

Štítky z knih

baroko poezie

Chiabrera je 0x v oblíbených.