Eugeniusz Iwanicki životopis

polská, 1933

Životopis

Eugeniusz Iwanicki [eugeňiuš ivaňicki] (nar. 18. září 1933 Domaradzkie u Nieświeża, v Polsku, nyní v Bělorusku) je polský spisovatel, satirik. Studoval Lékařskou akademii v Lodži a ruskou filologii ve Varšavě, ale ani jednu školu nedokončil. Pracoval postupně ve vězeňské nemocnici v Sieradzi, v hygienické stanici v Łasku a polepšovně v Ignacewi jako hygienik. Přitom psal do různých periodik. Později pracoval v redakcích tisku, mj. v lodžském oddělení Trybuny Ludu.

V letech 1940-1946 byl spolu s matkou a později i otcem (po jeho návratu ze Soloveckých ostrovů) ve vyhnanství v severním Kazachstánu, což ovlivnilo i jeho pozdější tvorbu. Ve vyhnanství zapomněl polsky, jazyk se musel učit znovu po návratu do Polska po válce, kdy se celá rodina usadila ve městě Łask nedaleko Lodže. Kromě povídek a básní píše také aforismy.

Publikoval pod řadou pseudonymů: dr Jan Skromny, Eugeniusz Łaski, EUGI, Gene Vanick, Jakub i Jarosław Łascy, Jarosław Łaski, Michał Sószczewicz, Paweł Mokros. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Eugeniusz_Iwanicki)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.