Don Winslow životopis

americká, 1953

Životopis

Don Winslow (narozený 31. října 1953 v New Yorku) je americký spisovatel nejlépe známý pro své kriminální romány a jejich filmové adaptace.

Přestože se narodil v New Yorku, vyrostl v Perryville na pobřeží Rhode Island. Jeho otec byl poddůstojník v námořnictvu Spojených států a jeho matka byla knihovnice. Jeho babička pracovala nejprve pro populistického politika Huey Pierce Longa a poté pro mafiána Carlose Marcella, do jehož domu v Alžíru ve státě New Orleans byl Winslow několikrát pozván.

Vystudoval africkou historii na University of Nebraska. Koncem 70. let se přestěhoval zpět do New Yorku, pracoval v kinech, jako soukromý detektiv, průvodce safari v Keni a Číně, než začal dále studovat, tentokrát vojenskou historii. Koncem 80. let napsal svůj první román o soukromém detektivovi Nealu Careym, po kterém následovaly další čtyři. V polovině 90. let se s manželkou Jean a synem Thomasem přestěhoval do Kalifornie, kde žijí na farmě v Julianu.

Winslow se považuje za spisovatele, který chce pobavit, nikoli za politika. Přesto se v rozhovorech vyjadřuje velmi pevně k aktuálním politickým problémům. Argumentuje tím, že takzvaný mexický drogový problém je problémem nekontrolované hranice Mexika s Kalifornií, největším supermarketem s kokainem na světě, kde uživatelé marihuany pijí pouze fair trade kávu a přitom se nestarají o původ jejich konzumované drogy. Pro Frankfurter Allgemeine Zeitung se vyslovil pro „okamžitou legalizaci všech drog“, protože „velká část zločinu a korupce na celém světě je způsobena neuvěřitelným množstvím peněz, které se generují v obchodu s drogami“.

Žije v San Diegu. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění (1)

2012 - Deutscher Krimi Preis (2. International) - kniha Divoši